Priprema je pola posla

Prije odlaska na put pažljivo spakirajte sve stvari za svojeg ljubimca i opskrbite se svime što vam nedostaje u njegovoj kućnoj ljekarni. Na putovanje ponesite knjižicu cijepljenja, ogrlicu, oprsnicu, povodac, hranu, zdjelice za hranu i vodu, ležaj, omiljenu igračku, vrećice za skupljanje izmeta, četku, češalj, škarice i ručnike za svog ljubimca. Kad je sve spremno, prije kretanja na put još samo provjerite gdje se u vašoj destinaciji nalazi najbliža veterinarska ambulanta.

Ljubimcu za vrijeme vožnje automobilom treba biti udobno, a radi sigurnosti je preporučljivo koristiti pojas za kućne ljubimce ili ljubimca smjestiti u njegov transporter. Ljubimca u automobilu zaštitite od direktne sunčeve svjetlosti, a u slučaju da klimatizirate automobil, pazite da je temperatura ugodna i da u vašeg ljubimca ne puše hladan zrak. Tijekom putovanja osigurajte kraće pauze u razmaku od najviše dva sata kako bi ljubimac protegnuo noge, obavio nuždu i redovito pio vodu.

PR PR (Foto: PR)

I pas treba od vrućine spas

Najbolji način za rashlađivanje je kupanje u moru i odmaranje u debeloj hladovini. Ali što ako se vaš pas ne voli kupati, u blizini nemate plažu za pse, a ni hladovinu? U tom je slučaju podloga za hlađenje koja se može nabaviti u trgovinama za ljubimce sasvim dobro rješenje. Odaberite dovoljno veliku i preklopivu podlogu kako bi vaša omiljena njuška imala svoju malu oazu osvježenja i po najvećim vrućinama.

Ako se vaš pas voli kupati, posjetite plažu za pse i zajedno se rashladite u moru. Birajte kupanje ujutro ili predvečer, a izbjegavajte period od 11 do 17 sati. Nakon kupanja u moru, psa uvijek istuširajte običnom vodom da mu morska voda ne bi isušila dlaku i kožu. Psa nije potrebno nakon svakog kupanja u moru prati šamponom jer mu se tako skida zaštitni masni sloj s kože. Nakon kupanja, psu uvijek trebate dobro posušiti uši.

PR PR (Foto: PR)

Kućna ljekarna za ljubimce

Preporučljivo je da u kućnoj ljekarni za svojega ljubimca uvijek imate dodatke prehrani koji daju potporu imunitetu i pomažu u nošenju s promjenom životne okoline i vanjskim patogenima. Jedan od boljih načina za to je probiotski dodatak s dobrim bakterijama, kao što je PURINA® PRO PLAN® Canine FortiFlora® za pse.

Probiotici jačaju imunološki sustav, potiču dobro zdravlje crijeva i kože pa je dodatak probiotske kulture koristan ne samo kod promjene okoline nego i u bilo kojem periodu pojačanog stresa. Za slučaj da vaš pas na godišnjem odmoru dobije proljev, u prehranu mu odmah dodajte probiotik PURINA® PRO PLAN® Canine FortiFlora®. U slučaju bilo kakvih dodatnih simptoma osim proljeva ili ako proljev ne nestane u roku od dva dana, obavezno posjetite veterinara.

PR PR (Foto: PR)

Uravnotežena prehrana od malih nogu

Za optimalno zdravlje i sretan život ljubimaca od iznimne je važnosti da im nudimo uravnoteženu prehranu koja se temelji na znanosti, poput visokokvalitetne hrane PURINA® PRO PLAN®. Počevši od najmlađe dobi, ova hrana ljubimcima osigurava nutritivne elemente koji su im potrebni za zdrav rast i razvoj.

PURINA® PRO PLAN® Healthy Start PUPPY za štence ima izvanrednu hranjivost i visokokvalitetne komade piletine kao prvi sastojak. Sadrži kolostrum koji je važan za imunitet, a pomaže i optimizirati ravnotežu crijevne mikroflore pa time štiti štence od probavnih tegoba i osigurava im zdrav rast i dugoročno zdravlje.

Budući da je malim i patuljastim pasminama potrebno više pažnje i njege zuba i desni, hrana PURINA® PRO PLAN® Healthy Start SMALL & MINI PUPPY, namijenjena štencima malih i patuljastih pasmina s manje od 10 kg težine u odrasloj dobi, sadrži vitamin D, minerale i omega-3 masne kiseline što pomaže u održavanju zdravih zuba i desni od samog početka.

PR PR (Foto: PR)

Svaki dan najbolja briga o psu

Za cjelokupno zdravlje i dobrobit psa, odličan je odabir hrana PURINA® PRO PLAN® Everyday Nutrition od visokokvalitetne komade piletine, posebno formulirana da zadovolji sve prehrambene potrebe vašeg psa. Podržava zdrave zglobove za aktivan stil života i pomaže održati dlaku sjajnom od korijena do vrha.

Ako vaš pas ima osjetljivu probavu, hrana PURINA® PRO PLAN® Sensitive Digestion odličan je odabir. Formulirana od visokokvalitetnih komadića janjetine kao prvog sastojka i drugih lako probavljivih sastojaka koji olakšavaju probavni proces, ova hrana za pse sadrži i prebiotike za bolju ravnotežu crijevne mikroflore.

Kod pasa s osjetljivom kožom iznimno je važno koristiti znanstveno osmišljenu hranu za održavanje zdrave kože i sjajne dlake. Hrana PURINA® PRO PLAN® Sensitive Skin pažljivo je formulirana od visokokvalitetnih komadića lososa kao prvog sastojka i odabranih dodatnih izvora proteina, a usto je potpuno bez pšenice.

PURINA® PRO PLAN® Duo Delice sadrži visokokvalitetne komade piletine kao prvi sastojak i posebno je razvijen da zadovolji sve prehrambene potrebe vašeg psa kao dio zdravog načina života, od zdravih zglobova, snažnih mišića pa sve do njegovane kože i dlake. Ova hrana sadrži kombinaciju hrskavih grickalica i mekših komadića koji potiču vašeg psa na žvakanje.

PR PR (Foto: PR)

Vitalni i u zlatnim godinama

Mali i patuljasti psi svoju zlatnu dob dosežu oko devete godine. Hrana PURINA® PRO PLAN® Age Defence 9+ napravljena je od visokokvalitetnih komadića piletine kao prvog sastojka i prilagođenih razina proteina i masti, a sadrži i patentiranu mješavinu hranjivih tvari za potporu kognitivnim funkcijama mozga.

Glukozamin i EPA, omega-3 masna kiselina, podržavaju pokretljivost zglobova psa za zdravo starenje, dok omega-6 masne kiseline i vitamin A održavaju zdravu kožu i lijepu dlaku. Hrana PURINA® PRO PLAN® Age Defence SMALL & MINI ADULT 9+ sadrži vitamin D, minerale i omega-3 masne kiseline što pomaže u održavanju zdravih zuba i desni kod malih i patuljastih pasmina.

Zlatni savjeti

Ako primijetite da se vaš pas ne osjeća dobro, svakako se javite veterinaru. Obratite pažnju na to jede li i pije li pas redovito, mokri li, ima li proljev, povraća li, izgleda li veselo ili bezvoljno, kao i na ostale promjene u raspoloženju ili ponašanju psa. Nadamo se da vam veterinar za vrijeme godišnjeg odmora ipak neće trebati, a prvi korak za to je paziti da psu uvijek bude dostupna zdjelica puna svježe vode.

PR PR (Foto: PR)

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju