Ako ste ljubitelj planinarenja ili stvaranja sjećanja u obliku fotografija na najneobičnijim mjestima, postoji kamen na planini Kjerag u Norveškoj koji bi vas mogao zanimati. Jedini problem je što bi vas njegov položaj mogao malo preplašiti. Pogledajte jeste li dovoljno hrabri.

Zaglavljen u pukotini stijene

U južnoj Norveškoj, u blizini sela Lysebotn između dvije litice, tj. u procjepu planine Kjerag na visini od skoro 1000 metara smjestio se kamen Kjeragbolten. Pretpostavlja se da je tamo zapeo za vrijeme posljednjeg ledenog doba, a danas tim svojim položajem privlači turiste iz cijelog svijeta. Dok neki čekaju u redu za fotografiranje na ovom zaglavljenom kamenu, oni koji se ne usude stati na kamen uspinju se zbog samog pogleda i prekrasnih scena putem. Riječ je o atrakciji na ruti do najviše točke planine Kjerag koja doseže 1080 metara.

Uzbudljiv uspon za one u formi

Planinarenje do Kjeragboltena preporučuje se onima u barem nekakvoj sportskoj kondiciji. Uspon traje od 3 do 5 sati, ovisno o tempu, a započinje na parkiralištu kod vidikovca Oygardstolen. Riječ je o podosta strmim usponima i spustovima, sveukupne uzvisine od 600 metara te se ne preporučuje uspon po kišnom vremenu budući da je kamenje sklisko. Put je otvoren samo u ljetnim mjesecima, odnosno između lipnja i rujna, a teži dijelovi uspona opremljeni su sajlama za pomoć.

Ljepote norveških fjordova

Ovaj su kamen Kjeragbolten i planina u čijem se procjepu nalazi dio scenarija norveškog fjorda Lysefjorda. Riječ je o jednom od najljepših fjordova ove zemlje zbog neobičnih kamenih formacija i stijena s kojih se pruža prekrasan pogled. Osim Kjeragboltena, tu je i lokacija Preikestolen, a cijeli uspon po planini je oaza nezaboravnih scenarija. Ako niste spremni na uspon ili imate strah od visina, fjord možete istražiti i brodom, s polaskom iz grada Stavangera.

Baza za BASE

Zahvaljujući neviđeno prekrasnim prizorima Lysefjorda, planina Kjerag u Norveškoj postala je popularna točka za ekstremni sport BASE skakanje. Base skakanje jest skakanje s padobranima s raznih fiksnih objekata poput planina, litica, zgrada i slično. S ove se visoravni na planini Kjerag, zaljubljenici u BASE skakanje nerijetko zalijeću u provaliju.

Važne informacije

Na uspon se zaputite samo uz adekvatnu obuću i slojevitu odjeću. Obavezno ponesite ručak i piće te pune baterije na mobitelima. Na ovoj pješačkoj ruti nema vodiča. Najbolji način za posjet ovom neobičnom kamenu jest odsjedanje u gradu od kojeg vam do vidikovca i parkirališta treba 2 i pol sata vožnje automobilom, a možete dotamo i busom.

Kako izgleda život u jednom od najskupljih gradova na svijetu? Stavanger - 3 Stavanger - 1 Stavanger - 4 +0 Stavanger - 2


 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju