Zateknete li se na ulicama Buenos Airesa uoči Nove godine, pripremite se na sljedeći prizor: ulice zatrpane zgužvanim i izrezanim papirima koje Argentinci bacaju kroz prozor.

I ne, nije riječ o vandalizmu, zagađivanju okoliša, nemaru, što bi bilo legitimno pomisliti… Štoviše, kada saznate razlog, vjerojatno je da ćete im se htjeti priključiti ili uvesti ovaj običaj i u svoju zemlju.

Naime, radnici koji rade u raznim tvrtkama uoči Nove godine bacaju lošu energiju i stare stvari kroz prozor – pa tako s njima lete i razni podsjetnici, dopisi, dokumenti… Sve ono što više nije potrebno i što krči prostor.

Kao i inače, reakcije su strastvene. Dio Argentinaca ova tradicija veseli i sami sudjeluju u njoj, no naći ćete i one kojima je ova tradicija odbojna i smatraju kako uneređuje grad. Pretpostavljamo da su među njima i djelatnici gradske čistoće koji narednih dana imaju pune ruke posla.

Buenos Aires Buenos Aires (Foto: Afp)

Ovo simbolizira želju da se u novu godinu uđe čistog radnog stola – dakle čistog uma – i spreman na nove izazove. Samo, nemojte danas na poslu baciti fascikle (ili čak laptop) kroz prozor jer mi nećemo odgovarati za to. Samo prenosimo razne ideje, kulture, običaje 😉

Najviša europska diskoteka: Klub na vrhu planine koji će biti hit u 2024. godini Restoran Piz Gloria na Schilthornu u Švicarskoj - 3 Restoran Piz Gloria na Schilthornu u Švicarskoj - 1 Restoran Piz Gloria na Schilthornu u Švicarskoj - 2 +0 Restoran Piz Gloria na Schilthornu u Švicarskoj - 4

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju