Pandemija koronavirusa gotovo je u potpunosti iskorijenila tradicionalno rukovanje kao znak pozdrava između dvoje sugovornika. O rukovanju kao jednom od glavnih puteva prijenosa respiratornih infekcija puno se raspravljalo i za vrijeme epidemije SARS-a prije nekoliko godina.

U većini zemalja svijeta rukovanje osim pozdrava koristimo u dogovaranju i pregovaranju i uz osmijeh i kontakt očima jedan je od najvažnijih načina interakcije među ljudima, pogotovo u poslovnom svijetu.

U svjetlu posljednje pandemije te zbog mogućnosti pojave novih virusa u budućnosti, postoji velika vjerojatnost da ćemo se ipak morati odreći rukovanja kao sredstva komunikacije. Srećom, proučavajući brojne svjetske kulture, možemo pronaći sasvim dostojnu zamjenu.

Iz samog se rukovanja može poprilično saznati o osobi s kojom komuniciramo - dok neki stisak ruke koriste kao sredstvo povezivanja sa sugovornikom, neki ga nerijetko koriste kao znak dominacije (obično je riječ o nepotrebno čvrstom stisku).

Jedna od ideja kako zamijeniti rukovanje bilo je doticanje laktovima. Takav pozdrav većini je ljudi neobičan i nema baš perspektivu da će se ustaliti u populaciji. Važan medij komunikacije i dalje ostaje kontakt očima - pogled oči u oči snažno povezuje ljude i znak je poštovanja prema sugovorniku.

Neki sociolozi predlažu pozdrav stavljanjem ruke na srce, što je karakteristično za islam i arapsku kulturu. Dodirivanjem srca (kao simbola duše) osobi dajemo do znanja da nam je drago što ih upoznajemo.

Idući pozdrav mogao bi biti hinduistički pozdrav namaste s kojim su upoznati svi koji su ikada pokušali prakticirati jogu. Izvodi se sklapanjem ruku ispred prsa uz blago klimanje glave. Poželjno je sugovornika pogledati u oči, ali bez pretjeranog „buljenja“.

Naklon je tradicionalni japanski pozdrav koji ima svoje specifičnosti ovisno o tome koristite li ga u privatnoj ili poslovnoj situaciji. Iako je u Japanu potpuno normalan i opće prihvaćen, sociolozi sumnjaju da bi se takav pozdrav mogao zadržati u ostatku svijeta.

Svi se slažu u tome da bi bilo dobro pronaći pozdrav koji bi odgovarao svim kulturama te se zadržao na internacionalnoj razini. Za formiranje takvog pozdrava sada je idealno vrijeme jer nam je fizički kontakt još uvijek uvelike ograničen, a većina se sastanaka odvija na daljinu, preko platformi kao što je Zoom. Hoćemo li u tome uspjeti, pokazat će vrijeme.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju