Ne poznajete li pravila lijepog ponašanja u stranoj zemlji, običan poljubac u obraz ili rukovanje s novim prijateljima lako se pretvara u nespretno iskustvo. Mnogi se nađu u situaciji da zabunom, umjesto obraza poljube vrat ili zarade prijeke poglede zbog ulaženja u prostor onih koji nisu navikli na takvo izražavanje bliskosti. U Kini se bolje suzdržati od ljubljenja i prilikom pozdrava pružiti ruku. 

Kako ne biste nekoga uvrijedili ili zabunom poljubili u usta, najbolje je pustiti neka domaćin vodi i slijediti njegov primjer. U Latinskoj Americi uobičajeno se ljubiti i pri prvom susretu, a u Argentini se u obraz ljube i muškarci. Britanci, Nijemci, Šveđani su nešto hladniji i zatvoreniji od stanovnika s juga Europe.

> Poruke konobarima s vilicom i nožem kojih možda niste ni svjesni

Ovisno o državi, a negdje i o gradu, ljubi se jednom, dva, a ponegdje čak i osam puta, kao što je slučaj u Afganistanu. Tako se primjerice u Sao Paulu ljubi dvaput, a u Rio de Janeiru jednom. U Egiptu se očekuju dva poljupca, dok su na periferiji uobičajena tri. Slično je i u Iranu, gdje brojka varira od jedan do tri... 

Parižani to čine dva puta, a u Provansi se tri puta ljubi. Amerikanci se pak rukuju ili grle, a u Njemačkoj je zagrljaj češći nego poljubac u obraz. U većini zemalja se ljubi najprije na desno, ali ne i u Italiji gdje vlada pravilo lijeve strane.

Da li je to zbog ruža za usne ili straha od zaraze nije poznato, ali u većini zemalja puse se daju "u zrak" pa zaboravite na zvučno cmakanje. Ne znate li kamo s rukama, najbolje ih je nježno položiti na ramena osobe koju pozdravljate.

Poljupcologija:

Jedan poljubac: Kolumbija, Argentina, Čile, Peru, Filipini, Venezuela, 

Dva poljupca: Španjolska, Italija, Grčka, Mađarska, Rumunjska, Sirija, 

Tri poljupca: Belgija, Slovenija, Makedonija, Crna Gora, Švicarska, Srbija, Nizozemska, Rusija

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju