Indonezija je najveći proizvođač klinčića na svijetu. U toj otočnoj državi u jugoistočnoj Aziji, odnosno na Molučkim ili takozvanim Začinskim otocima svake se godine proizvede oko 110.000 tona tog aromatičnog začina, što predstavlja oko 70 posto ukupne svjetske proizvodnje.

Ipak, tek 15 posto klinčića Indonezija izvozi u ostatak svijeta, što utječe i na relativno visoku cijenu toga proizvoda. U Hrvatskoj se obično prodaje u malim pakiranjima, dok se za kilogram treba izdvojiti i više od stotinu eura.

Klinčić je iznimno popularan začin u Hrvatskoj, a posebno u hladnijem dijelu godine – stavlja se u kolače i umake, a njime se i aromatizira kuhano vino.

Klinčić se suši na ulicama na otoku Tidori Klinčić se suši na ulicama na otoku Tidori (Foto: Profimedia)

Za jelo i cigarete

Riječ je zapravo o cvijetu tropskog zimzelenog drveta koje može dosezati i do 12 metara visine. Kada cvijet naraste na veličinu do 2 centimetra, bere se i suši na suncu – i ulicama.

Jedan od najvećih proizvođača klinčića u Indoneziji jest otok Tidore. U selu Gura Bunga na tom otoku od kolovoza do rujna u tijeku je tradicionalna berba i sušenje. U taj proces uključeni su svi, pa čak i djeca.

Klinčić karakterizira topla i pikantna aroma te slatko-trpki okus. Lokalno stanovništvo koristi ga u kuhinji, ali ga i miješa s duhanom kako bi proizvelo cigarete kretek.

Kako izgleda kada se klinčić suši na suncu, pogledajte u fotogaleriji na početku teksta.

25 grama za jedan euro: Začin koji prirodno zaslađuje kavu, a dobar je za srce Stavite cimet u kavu - 2 Stavite cimet u kavu - 3 Stavite cimet u kavu - 1 +0 Stavite cimet u kavu - 4

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju