Od trenutka svog otvaranja Skywalk Biokovo izaziva ogroman interes domaće i strane javnosti te nedvojbeno osvaja svojim impozantnim pogledom na Makarsku rivijeru i otoke, pa rijetko koga ostavlja ravnodušnim.

Uređenjem posjetiteljskog centra unutar PP Biokovo, rekonstrukcijom bijele ceste Staza – Saranač (Rodićeva cesta), te naposljetku izgradnjom Skywalka, najupečatljivijeg i najsloženijeg dijela ovog projekta, stvorene su atrakcije koje privlače mnogobrojne posjetitelje iz Hrvatske i iz svijeta, a kojima se dodatno naglašavaju prirodne osobnosti i ljepote Parka prirode Biokovo.
 

„U ova dva i pol mjeseca bilježimo impresivan broj posjetitelja. Omjer domaćih i stranih posjetitelja od ukupnog broja do današnjeg dana je 30,18 % domaćih, 69,81 % inozemnih posjetitelja. Tijekom srpnja, kolovoza prevladavale su obitelji sa djecom, a tijekom rujna porastao je broj individualnih posjetitelja, mlađih parova, te umirovljenika.“, izjavio je ravnatelj PP Biokovo Slavo Jakša.

Po prvim pokazateljima slobodno se može reći da je Skywalk Biokovo postao i europski turistički hit, baš kao što su to i neke druge slične Skywalk atrakcije u okolnim zemljama, poput austrijske 5 Fingers platforme ili Dachsteina i Hallstatta, njemačke Alpspix platforme ili planinskog skywalka Step Into The Void u blizini francuskog Chamonixa.

„Svojom atraktivnošću i konceptom Skywalk je prepoznat kao autentični turistički proizvod, koji zasigurno može biti održiv. Kontinuirano radimo na unapređenju usluge, pa je u planu uvođenje web prodaje ulaznica kako bi se regulirao broj posjetitelja. Planirano je i uređenje ceste koja vodi do Skywalka postavljanjem novog asfalta i uređenjem ugibališta, kako bi posjetiteljima vožnja bila što sigurnija i ugodnija.“, izjavljuje ravnatelj Jakša.

Pozitivne efekte projekta Skywalk bilježi i lokalna javnost jer Nebeska šetnica Biokovo nije samo turistička atrakcija već je i u gospodarskom smislu vrlo važan čimbenik za iznajmljivače, hotelske goste i sve ostale posjetitelje ove regije kao destinacije. Na upit koliko je Skywalk nadogradio turističku ponudu u regiji, direktorica Turističke zajednice grada Makarske, Hloverka Novak Srzić, ističe kako je Skywalk privukao i dodatne turiste, naročito one koji vole avanturizam, planinarenje i koji traže poseban doživljaj.

„Pozitivno je što se stvorio novi turistički sadržaj koji nudi posebne izlete, od putničkih agencija do taxi služba koje su doista ove godine doživjele 'bum' što se tiče potražnje za izletima na Biokovo odnosno Skywalk. Zahvaljujući Skywalku, Makarska je postala i izletnička destinacija, tako su okolne agencije iz regije uvele brojne izlete, kako izlet na Biokovo tako i u razgledavanje Makarske.“, naglašava Novak Srzić.

Nedvojbeno je da je projekt Skywalk , u samo dva i pol mjeseca koliko je otvoren, utjecao i na društveno-gospodarski razvoj Makarske rivijere i cijele županije. Gradonačelnik grada Makarske, Jure Brkan na pitanje kako lokalna vlast namjerava „iskoristiti“ ovu atrakciju za razvoj regije, odgovara da je ovo tek prva faza realizacije projekta koji uključuje i rekonstrukciju ceste te da će s novim ulaganjima u infrastrukturu broj posjetitelja biti sve veći.

,,Makarska je od davnina poznata po svojim prirodnim ljepotama, no svjesni smo da je našim gostima potrebno ponuditi nove sadržaje. U zadnje tri godine intenzivno radimo na stvaranju preduvjeta za razvoj selektivnih oblika turizma, posebno sportskog i kulturnog, i rezultati se već vide. Projekt Novi Adrion, kompatibilan je sa gradskim projektom izgradnje žičare Makarska-Vošac i zajedno će, na korist svih stanovnika Makarske i Makarske rivijere, predstavljati jedinstvenu svjetsku atrakciju.“, ističe gradonačelnik Brkan.

Projekt »Novi Adrion – Promicanje održivog korištenja prirodne baštine PP Biokovo«, u sklopu kojeg je izgrađena Nebeska šetnica – Skywalk, financira se iz sredstava Europskog fonda za regionalni razvoj u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020. te sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Ukupna vrijednost navedenog projekta iznosi 34.183.407,30 kn, od čega bespovratna sredstva Europskih strukturnih i investicijskih fondova iznose 27.235.490,42 kn. Ostatak se financira sredstvima iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te vlastitim sredstvima korisnika i partnera – Makarska razvojna agencija MARA i Hrvatska gorska služba spašavanja – HGSS.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju