U današnje vrijeme naviknuli smo mnoge stvari kupiti i primiti u svega par klikova posla, sa svih strana svijeta. Mnogi od nas ni ne pomišljaju o procesu koji se odvija u pozadini. Ako kupljena roba kojim slučajem ne stigne do nas, ne razmišljamo previše o tome gdje je, već dobijemo povrat novca ili obavimo zamjenu.

No, nekad su pustolovine koje dožive naše pošiljke luđe od naših. Jedna od takvih ispisana je davne 1992. godine, a njene posljedice osjećaju se do današnjih dana.

Tada je teretni brod prevozio stotine kontejnera robe od Hong Konga preko Tihog oceana, prema SAD-u. Među njima bilo je skoro 30 000 gumenih patkica, uz nešto manje kornjača, dabrova i žaba. Sve je išlo po planu, dok usred Tihog oceana brod nije zahvatila oluja. Prevrnuo se, a sve što je bilo u kontejnerima ispalo je u divlje more.

Prizor je vjerojatno bio tragikomičan: bijesni valovi, tmurni oblaci i munje, divovski brod u borbi s oceanom – i deseci tisuća šarenih gumenih patkica, žaba i kornjača koji pedaliraju svojim putem.

Narednih 20 godina znanstvenici i entuzijasti tražili su ih po morima. Neke su otplivale na Havaje, neke u zaljev Aljaske, neke u Kanadu, Island, Australiju… Prošle su i mjesto gdje je potonuo Titanic, a bilo je i onih koje su napravile čitavu ekspediciju na sjever – iznad Aljaske, Kanade i Grenlanda da bi preko Atlantika doplovile na istočnu američku obalu ili u Francusku.

Afera Moby Duck

Zanimljivo, gumene patkice koje su doplovile na razne obale bile su od velike koristi znanstvenicima koji su proučavali morske struje. Zahvaljujući poznavanju kretanja mora i struja, u nekoliko navrata uspjeli su predvidjeti gdje će iduća „pošiljka“ gumenih patki stići. Razvijena je čitava karta samo za njih, na koju su se upisivale lokacije na kojima su pronađene. Cijela afera prozvana je Moby Duck.

Autor Donovan Hohn napisao je knjigu Moby-Duck u kojoj je popratio njihovo putovanje i objasnio što su nas gumene patke naučile o oceanima, ali i svim prekooceanskim narudžbama koje su u povijesti ostale na moru ili u moru, nikad ne stigavši do svojih primatelja. To nisu samo sitnice poput igračaka, već i vrijedne stvari – od skupog namještaja do automobila.

Ima li ih još u moru? Vjerojatno ima, iako je mala šansa da će vam ocean vratiti robu. Možda budete imali sreće pa na jednom od svojih putovanja pronađete svoju patkicu na obali. Prije nego odmahnete rukom na ideju, podsjetit ćemo vas da se ove patkice prodaju na eBayu po cijenama od čak nekoliko tisuća kuna.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju