Shelby SuperCars (SSC) North America napravio je najbrži sportski serijski automobil na svijetu. SSC Tuatara postigla je maksimalnu brzinu od 532 kilometara na sat, odnosno prosječnu brzinu od 508 kilometara na sat u oba smjera te tako ušla u oktansku legendu, a s Tuartom bismo rado krenuli na road trip.

Da bi automobil imao valjani rekord, određenu brzinu mora postići u oba smjera jer na nju znatno utječu i vremenske prilike.

SSC Tuatara testirana je na deset kilometara dugoj dionici zatvorene ceste u pustinji u blizini Las Vegasa. Iza upravljača sjedio je britanski trkač sportskim automobilima Oliver Webb, a cijelom događanju svjedočili su i suci iz Guinnesove knjige rekorda.

"Bočni vjetar nas je spriječio u otkrivanju pravog limita automobila," rekao je Webb nakon testa uvjeren kako bi u boljim vremenskim uvjetima postigao još impresivnije rezultate.

Auto ima 5,9-litreni V8 motor s 1750 konjskih snaga, a brzini doprinose i njegov ergonomski dizajn te lagana karoserija od karbonskih vlakana. SSC North Amerika na ovom modelu rade još od 2011. godine.

SSC Tuatara je s vrha svrgla dosadašnji najbrži automobil svijeta Bugatti Chirona SuperSport 300+, čiji je prototip prošle godine dosegao brzinu od 490 kilometar na sat.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju