Jezero Barracuda, smješteno na sjevernoj obali otoka Coron na Filipinima, nudi jedinstveno ronilačko iskustvo. Bez obzira na ime, nema straha od jata grabežljivica koje će se strelovito zaletjeti iz dubina. Naziv je dobilo prema ogromnom kosturu barakude koji je ondje nađen.

No Barracuda ipak skriva iznenađenje. Jezero, koje se naziva i Luluyuan zbog kristalno plave vode na površini, ima toplih 28 stupnjeva Celzija, ali na otprilike 13 metara temperatura se drastično mijenja i raste na 38 „Celzijevaca“ da bi se na samome dnu ponovno ohladila.

Razlog tome je miješanje slatke i slane vode u jezeru, a tanka granica koja ih razdvaja može se jasno vidjeti na dva mjesta: na 4 i 14 metara. Oni koji su je vidjeli kažu da podsjeća na dugačak, tanki, tamnosivi horizontalni tornado u daljini. U kombinaciji s vapnenačkim oblicima koji se uzdižu iz dubina i nastavljaju se iznad površine čini gotovo nestvaran prizor.

Osjećaj istraživanja toplih i hladnih dijelova jezera ronioci opisuju kao bestežinski, poput šetnje na Mjesecu. No osim „astronautskog“ iskustva jedno od posebnosti je i specifično pješčano dno koje se miješa s muljem tvoreći želeastu, svilenkastu površinu. Na otprilike 34 metara dubine voda od plave prelazi u smećkastu nijansu

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju