Jeste li čuli za Veliku Adriju (Greater Adria)? Riječ o kontinentu koji je izgubljen pod jugoistočnim dijelom Europe posljednjih 140 milijuna godina. Ili barem tako tvrdi stručni tekst po imenu “Orogena arhitektura mediteranskog područja i kinematska rekonstrukcija njegove tektonske evolucije od trijasa“ Gondwana Researcha koji je objavljen u Science Directu.

Velika Adrija nekoć je bila dio afričkog kontinenta, a odlomila se prije otprilike 240 milijuna godina. U tom je trenutku bila veličine današnjeg Grenlanda. Istraživači na čelu s Douweom Van Hinsbergenom tvrde da se ovaj kontinent prostirao od Španjolske do Irana, no da je većina nestala zbog pomicanja tektonskih ploča.

Piramide u Gizi Zanimljivosti Neriješeni misteriji: 6 mjesta zbog kojih ćete danima razbijati glavu

Kad se Velika Adrija podvukla pod južnu Europu, formirani su planinski lanci poput Alpa i Apenina. Istraživači vjeruju da se taj kontinent nalazi ispod tridesetak današnjih država, uključujući i Hrvatsku.

"Jedini preostali dio tog kontinenta proteže se od Torina, preko Jadranskog mora, pa sve do pete talijanske čizme," izjavio je Van Hinsbergen u službenom priopćenju. Kako se ovaj dio često naziva Adria, izgubljenom kontinentu dan je naziv Velika Adrija.

Do otkrića Velike Adrije dugo se čekalo zbog veličine kontinenta, nekoordiniranih istraživanja među državama, ali i zamršene geološke prošlosti na predjelu Mediterana.

"Ovo je geološki kaos. Tu je sve izvijeno, polomljeno i naslagano jedno na drugo," rekao je Douwe Van Hinsbergen ističući da ste možda ljetovali na Velikoj Adriji iako to tada niste znali.

Kako je nastala i nestala Velika Adrija, pogledajte u YouTube videu Douwea Von Hinsbergena.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju