False Creek (fr. Faux ruisseau) gradska je četvrt u Vancouveru, smještena u uvali koja odvaja četvrti Downtown i West End od ostatka grada. Popularno mjesto za rekreaciju, šetnju i vožnju biciklom, sa sjajnim pogledom na grad sa sva tri svoja mosta, parkovima, turističkim atrakcijama i brojnim pubovima, restoranima i kafićima False Creek vole i stanovnici i posjetitelji.

I dok će potonjima vjerojatno zanimljiva biti mjesta poput otoka Granvillea, svemirski centar H.R. MacMillan, muzej grada Vancouvera, Vanier Park, šareni Yaletown (sa svim njegovim restoranima) ili olimpijsko selo, stanovnici ove gradske četvrti ponosno će vam govoriti o inovativnoj komunalnoj politici – i praksi - svoje četvrti.

Naime, u ovom dijelu Vancouvera, inovativnom se tehnologijom iskorištava toplina iz otpadnih voda i koristi se kao obnovljivi izvor energije za grijanje domova. Stanovnici False Creeka energiju na ovaj način dobivaju od 2010., a plan je gradskih vlasti da se taj princip grijanja do 2030. omogući u čitavom gradu.

Kako to zapravo funkcionira, pitate se? Sve što ode u odvod završi kao otpadna voda – sve iz WC školjke, iz odvoda u sudoperu i tušu, iz perilica suđa i perilica rublja. Otpadne vode onda dolaze do pogona za pročišćavanje u kojem se voda kemijski, biološki i mehanički čisti i obrađuje, a onda se, spremna za ponovnu cirkulaciju , vraća natrag u domove stanovnika ove četvrti.

U pogonu False Creek, dizalica topline koristi se za zagrijavanje čiste, svježe vode u sustavu koji je sasvim odvojen od sustava otpadnih voda. I, ako ste se pitali – ne, pročišćena voda koja se vraća u stanove – ne smrdi.

Energetski centar smješten je ispod jednog od vancouverskih mostova, nalazi se na vrhu postojeće kanalizacijske crpne stanice i hvata toplinu prije nego što otpadne vode u kanalizacijskom sustavu stignu do pogona za pročišćavanje.

Dizalice topline hlade toplu kanalizaciju koja ima temperaturu od oko 20 stupnjeva i koncentriraju tu toplinu za proizvodnju vruće vode. Ovakav sustav ima učinkovitost veću od 300 %, pa se tako za svaku jedinicu električne energije koja je uložena u rad dizalice topline dobiva više od tri jedinice toplinske energije.

Toplinska mreža koja distribuira uhvaćenu toplinu toplinskim pumpama, duga je 8,3 kilometra i opskrbljuje za sada 44 zgrade. U svakoj zgradi izmjenjivači topline prenose je iz zatvorenog vodenog sustava u toplinski sustav zgrade i cijevi za toplu vodu, a zatim se hladna voda vraća natrag u energanu.

 

O, Kanada: 7 zanimljivosti koje možda niste znali o predivnoj zemlji na sjeveru Javorov sirup je nacionalni ponos Kanade Gradske zidine Quebeca Ulaz u metro u Torontu +0 Kanada je prepuna prirodnih ljepota

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju