Francuz Yann Quenet stupio je u utorak navečer u Bretanji, na zapadu Francuske, na kopno i tako završio trogodišnje putovanje svijetom u jedrilici "Baluchon" (škatuljica) dugoj tek četiri metra koju je sam izgradio za 4000 eura.

 Brodić je oko 19,00 sati uplovio u Trebeurden, luku u departmanu Cotes d'Armor, na sjeveru Bretanje, po gustoj magli.

Odgovarajući na pitanje o svojoj pustolovini u brodiću u koji je uložio 400 sati rada, koji nema motora ni komunikacije s kopnom, Bretonac je kratko komentirao: "Odavno sam o tome sanjao, sada sam ostvario svoj san".

"Pomalo sam tužan" zbog završetka putovanja oko svijeta, ali "i sretan" što sam se vratio obitelji, rekao je za AFP.

Pomorac u ranim pedesetima isplovio je u proljeće 2019. i prošao Atlantik, Tihi ocean i Markiško otočje. Nakon Tahitija i Nove Kaledonije trebao se zaustaviti na Novom Zelandu i u Australiji, ali je zbog pandemije promijenio rutu te se iz Noumee u Novoj Kaledoniji izravno uputio na francuski otok Reunion, blizu Madagaskara, kamo je stigao nakon 77 dana plovidbe.

Velik izazov na dugom putu bile su zalihe hrane, a napose vode. Kod svakog polaska kabina je bila zatrpana kanisterima s vodom i Quenet je imao tek toliko mjesta da se ispruži. Budući da nije imao uređaj za desalinizaciju "ograničio sam potrošnju vode na 2 litre na dan", rekao je.

U matičnu luku Saint Breuc, gdje se službeno završava njegovo putovanje oko svijeta, nekoliko milja od Trebeurdena, treba stići u subotu prije podne.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju