Lima, mega grad u kojem živi više od jedne trećine peruanskog stanovništva bučno je, šaroliko i većinom kaotično mjesto za život. "Grad kraljeva" osnovao je Francisco Pizarro, osvajač Perua i Južne Amerike, zloglasni španjolski konkvistador koji je uništio carstvo Inka. Ubrzo nakon toga Lima postaje glavni grad umjesto Cusca, kao i simbol kolonijalizma i španjolske vladavine. Tijekom posljednjih desetljeća na periferiji grada počinju se razvijati brojni slamovi nazvani pueblos jovene”, odnosno mlada sela, poput favela sa svim svojim problemima i društvenim razlikama koje nose – od kriminala i droge do preživljavanja u lošim životnim uvjetima i siromaštvu.

Promatran iz zraka, jedan od najopasnijih dijelova Lime - a neki će reći i Perua, izgleda poput hrpe divlje sagrađenih kuća i zgrada u zemljanim tonovima, prošarane plavim i žutim fasadama što odskaču u sumornom sivilu bez ikakvog zelenila. Oronule kuće pokrivene limom, strujni kablovi razvučeni na sve strane, gomile smeća i divlja gradnja zbog koje se u nekim prolazima dvije osobe ne mogu niti mimoići tek su dio "šarma" tog neobičnog mjesta.

Rimac u Limi Rimac u Limi (Foto: Shutterstock)

Favela Rimac, izrasla je sjeverno od gradskog centra, u podnožju 400 metara visokog brda San Cristóbal koje čini djelić planinskog lanca Anda. U „zabranjenom“ dijelu Lime turistima se nikako ne preporučuje istraživanje, pogotovo ako dolaze sami. Kamera u rukama, ruksak ili neka druga oprema koja kao da vrišti: „ja sam turist“ u faveli Rimac je poput mete na čelu. To ne znači da gosti neće izaći u jednom komadu, ali vjerojatno će se vratiti lakši barem za novčanik i vrijedne predmete. Stanovnici Lime se ponekad i odvezu autom na vrh kako bi vidjeli gradsku panoramu, ali spuštanje u favelu za strance nije sigurno.

Onima koji se odluče na pothvat istraživanja tog dijela Lime ne mora biti neobično ako ih na vrhu brda zaustavi policijska patrola, uzme njihove podatke pa i razmijeni brojeve telefona u slučaju da se stvari zakompliciraju – a u faveli Rimac to se lako može i dogoditi.

Na vrhu brda 1928. godine je izgrađen monumentalni križ s 48 ugrađenih svjetala koja čuvaju Limu. Tada je izgrađena i cesta koja vodi do vrha brda. Oko križa je velika gužva dva puta godišnje: tijekom Velikog tjedna od Cvjetnice do Uskrsa i prve nedjelje u svibnju kada se slavi Fiesta de las Cruces. U planu je i izgradnja žičare koja bi olakšala posjetiteljima putovanje do vrha brda. Posjet križu nije opasan, ali spuštanje u favelu je na vlastitu odgovornost. 

Briga ih za kazne: Obožavatelji poljupcima zamalo srušili grobnicu velikog Oscara Wildea Oscar Wilde - 5 Oscar Wilde - 4 Oscar Wilde - 3 +1 Oscar Wilde - 2

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju