Iako po popularnosti ne može pobijediti dvorac Bran ili Drakulin dvorac, dvorac Peleš sigurno je najljepši rumunjski dvorac. Nalazi se uz rijeku od koje je posudio ime, u podnožju planina Bucegi, u blizini gradića Sinaije, na istovremeno divljem i prekrasnom mjestu oko 130 kilometara sjeverno od Bukurešta.

Kada je princ Carol kao budući rumunjski kralj posjetio to područje, oduševio se ljepotom karpatskih krajolika i odlučio sagraditi palaču koju će kraljevska obitelj koristiti kao ljetnu rezidenciju.

Godine 1873. kupio je veliki komad zemlje u malom planinskom selu, a iste godine započela je i gradnja dvorca, prvog od mnogih koji će niknuti u tome kraju. Selo je promijenilo ime u Sinaia, stigla je pruga, a za njom i mnoge aristokratske obitelji.

Do 1883. na dvoru je radilo nekoliko timova arhitekata pod vodstvom Johannesa Schultza, koji je kombinirao različite stilove klasične europske arhitekture, ali se uglavnom fokusirao na njemački neorenesansni stil.

U drugoj fazi gradnje "glavni" je bio Karel Liman, zaslužan za kule. Kralj je želio da dvorac postane dijelom rumunjske povijesti, pa se nije štedjelo, a na njegovoj izgradnji radili su mnogi arhitekti, umjetnici i majstori iz čitave Europe. Lusteri su stigli iz Murana, koža kojom su presvučeni zidovi iz Cordobe, mramor iz Carrare…

Unutrašnjost su krasili najljepši primjerci europske i orijentalne umjetnosti. Sobe su bile ukrašene kipovima kralja i kraljice, a dvorac su oslikavali i poznati bečki umjetnici, poput braće Gustava i Ernsta Klimta i Franza Matscha. Svih 160 soba namješteno je prekrasnim namještajem, a ističu se kazalište, glazbena soba, impresivne dvorane i nevjerojatna knjižnica.

Parkovi i vrtovi oko dvorca uređeni su s jednakom pažnjom. U središtu se nalazi fontana od firentinskog mramora, a uz nju su dva brončana psa. Izgrađeno je i sedam redova raskošnih terasa u talijanskom neorenesansnom stilu, bogato ukrašenih kipovima, stupovima i fontanama. Oko dvorca izgrađene su ceste i staze koje su prolazile najljepšim mjestima u šumi. Park i vrtovi u vrijeme Carola I. bili su otvoreni za javnost i stanovnici Sinaije rado su onuda šetali.

Otkad je izgrađen, dvorac Peleš bio je jedan od najmodernijih u Europi. Bio je jedan od prvih dvoraca, zahvaljujući hidroelektrani na rijeci Peleš, u potpunosti opskrbljen električnom energijom – imao je čak i lift i pokretni stakleni krov, a bio je i prvi dvorac sa sustavom centralnog grijanja.

Dvorac je bio i muzej otkako je izgrađen, a od prodanih ulaznica financirana su kraljičina dobrotvorna djela. Kao muzej ponovno je otvoren 1990., nakon što je vraćen rumunjskoj kraljevskoj obitelji, a njime upravlja Ministarstvo kulture.

  Stari grad Novigrad: Mjesto uz rijeku Dobru koje je jednom za izlet odabrao i sam car Stari grad Novigrad na Dobri - 2 Stari grad Novigrad na Dobri - 20 Stari grad Novigrad na Dobri - 19 +17 Stari grad Novigrad na Dobri - 18

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju