Nedaleko od dubrovačkih zidina, na tek nekoliko minuta pješice nalazi se stanica Dubrovačke žičare koja vodi do najljepšeg pogleda na grad. Pitanje je samo, hoćete li se vinuti u nebo do Srđa u jutarnjim satima – prva žičara kreće u devet sati, ili se odlučiti na popodnevni izlet i snimiti zalazak sunca.

U sezoni žičara vozi do 22 sata, što je sasvim dovoljno za uživanje u pogledu i večeru ili kakav koktel u Panorami, mediteranskom restoranu na Srđu te posjet Muzeju domovinskog rata u Imperialu, carskoj tvrđavi, koju su Francuzi sagradili početkom 19. stoljeća i posvetili Napoleonu.

Nešto manje od četiri minute (3:30), koliko žičari treba da prijeđe oko 778 metara, prođe u trenu dok se na dlanu otkrivaju crveni krovovi i zidine, otočić Lokrum na modrom moru, spojen s nebom. Cijena vožnje je 90 kuna u jednom smjeru, odnosno 160 u oba, a ovisno o tome koliko imaju godina, djeca putuju s popustom ili besplatno.

U živoj razglednici se uživao i prije pedeset godina kada je žičara počela povezivati Ploče sa Srđem. 1969. godine bila je jedina žičara na Jadranu, primala je 15 ljudi, a putovala je mnogo sporije nego danas. Bila je uništena u Domovinskom ratu da bi se motori ponovno pokrenuli na dan otvaranja Dubrovačkih ljetnih igara, prije deset godina. Tada je osvanula u novom ruhu i prepoznatljivoj narančastoj boji.

Iako je sama vožnja spektakl za sebe, priroda koja će vas dočekati na izlazu je također vrijedna pozornosti. To je područje nekoć nosilo ime Dubrava, prema nazivu koji označava šumu. Na 412 metra visokoj planinskoj ravnici upravo su najljepši ukras gordi hrastovi i borovi.

Amfiteatar na Srđu također je lijepi ukras na kojem se održavaju koncerti, predstave i okupljanja za do 120 gostiju, a može se i iznajmiti za najrazličitije proslave.

Po uspomene svratite i u suvenirnicu te bacite oko na perpere, dubrovački srebrni kovani novac, a nedostaje li vam adrenalina krenite i na Buggy Safari.

Bilo da cijeli put do Srđa odlučite propješačiti ili voziti se žičarom, odhodati možete i do Utvrde Strinčjera udaljene 1,25 kilometara od gornje stanice prema sjeverozapadu. Makadamske cesta nije strma pa je ugodna i za kraću šetnju. Na putu do ruševne tvrđave obrasle vegetacijom možete sresti konje i krave, a na svakom koraku uživa se u pogledu na prekrasnu prirodu.