Koliba Anna drvena je kuća na razvlačenje koja se savršeno prilagođava vašim potrebama, željama ili raspoloženju i u potpunosti se stapa s prirodom. Prilagođava se svim vremenskim uvjetima, pa nudi sigurno utočište, panoramski pogled ili se pak doslovno otvara prirodi.

Korisnici se mogu igrati njezinim izgledom i veličinom zahvaljujući dvjema kliznima školjkama, jednom drvenom i jednom staklenom, pa koliba Anna može biti sasvim zatvorena, zatvorena s ostakljenim srednjim dijelom ili "razdvojena" - s otvorenom sredinom.

Kućica se razvlači ručno, namjerno, kako biste morali koristiti vlastite mišiće i na taj se način još više povezali s okolišem. Tjelesna aktivnost zdrava je, prevenira zdravstvene probleme i oslobađa vas stresa, a uključenost u otvaranje kuće (i sebe) prirodi dokazano aktivira snažan kognitivni odgovor mozga i priprema ga za povezivanje s prirodom. Zato kućica Anna ne nudi (bar ne u osnovnoj verziji) mogućnost razvlačenja "na gumb".

Anna Collection - 4 Anna Collection - 4 (Foto: Caspar Schols)

Kolibu Anna kreirao je nizozemski dizajner i arhitekt Caspar Schols. Prototip ili barem ideja za tu kućicu bila je vrtna kućica koju je 2016. dizajnirao za svoju majku vođen željom da poveže ljude, prirodu i – dom. Kućica se morala prilagođavati najrazličitijim funkcijama, od spavaonice pod zvijezdama ili prostora za velike obiteljske večere, do mirnog ateljea i pozornice za dječje predstave, i pritom uvijek ostati blizu prirode i povezana s njom.

Nakon što je poznati časopis Dezeen objavio članak o vrtnoj kućici, ona je počela privlačiti sve više pažnje i stekla je veliku popularnost. Iz filozofije vrtne kuće koja počiva na ideji fleksibilnosti i otvorenosti prirodi Caspar je stvorio novi dizajn.

Tako se rodila serija kućica Anna, koja je zahvaljujući svom inovativnom dizajnu i istovremeno "futurističkom i realističnom konceptu" osvojila mnoge nagrade. Prototip, nazvan Anna Origin, postavljen je sredinom 2021. (i iznajmljuje se) u Holenbergu, u prekrasnom rezervatu prirode De Maashorst u Nizozemskoj. U ljeto 2022. izgrađena je deseta kućica u seriji Anna Collection i nalazi se u rezervatu prirode Biesbosch u Nizozemskoj.

Anna Collection - 6 Anna Collection - 6 (Foto: Caspar Schols)

Kolekcija Anna zbog svog modularnog dizajna lako se sastavlja - i rastavlja. Montaža traje samo pet dana, a kuća ostavlja minimalni trag u prirodi jer je vrlo lagana i ne treba betonski temelj, pa je možete rastaviti i premjestiti. Ideja je da se u budućnosti većina dijelova može proizvesti lokalno, kako bi i utjecaj na prirodu koji se događa u transportu bio sveden na minimum. Uz Anna Collection, Schols također razvija Anna One, seriju kuća koja će biti predstavljena 2024. i koje će kupci moći sami sastaviti.

Kućica Anna izgrađena je od održivo uzgojenog i neobrađenog ariša, a za interijer je korišten brezov sloj zbog visoke kvalitete i svijetle boje. U kućicu se može postaviti centralno grijanje ili peć na drva, a kako se ljeti ne bi previše zagrijala, dugački vodoravni prozori postavljeni su ispod krova tako da svjetlo ne može izravno ulaziti u kuću. U fiksnom dijelu nalaze se kuhinja, kupaonica i skladišni prostor te spavaći dio na polukatu, a ostalo trebate osmisliti sami.

Kuće iz serije Anna Collection 437 tisuća eura, a Anna One bit će puno povoljnije, tek 250 tisuća eura. Mogu se isporučiti u jednom komadu ili u dijelovima, a kako ih se radi samo deset godišnje, ako se odlučite za kupnju, svoju kuću morate prednaručiti.


  Šume pjevaju: Koliba u Gorskom kotaru za robinzonski odmor na 1000 metara visine Koliba Šume pjevaju u Gorskom kotaru - 11 Koliba Šume pjevaju u Gorskom kotaru - 10 Koliba Šume pjevaju u Gorskom kotaru - 9 +7 Koliba Šume pjevaju u Gorskom kotaru - 7

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju