Montevideo, glavni grad Urugvaja, 2013. godine ugostio je natjecanje u kojem se biralo najbolje vino metodom „blind tastinga“. Sudionici su probali vina od grožđa uvezenog iz Francuske, a nije pobijedilo niti argentinsko, niti čileansko, već – bolivijsko vino.

Time su Bolivijci osvojili prvo najsjajnije odličje kad je o vinima riječ, a Ramon Escobar, američko bolivijski suosnivač tvrtke koja se bavi bolivijskim vinom i ostalim alkoholnim pićima, kaže da je cijela dodjela prošla šokantno. Naime, prisjeća se kako suci nisu htjeli dati zlato bolivijskoj vinariji, sve dok je nisu osobno posjetili i uvjerili se kako je vino zbilja proizvedeno tamo.

Pobjedničko vino tada se zvalo Juan Cruz, nastalo u vinogradima Aranjuez, a tada je počelo dobivati zasluženo priznanje, kako u zemlji, tako i u svijetu. „U Boliviji sve više i više ljudi cijeni domaće vino, iako i dalje nažalost, mnogi ne povezuju kvalitetna vina s Bolivijom, već se odlučuju na strane brendove“ – pojašnjava Escobar.

Singani, rakija koja je nacionalno piće zemlje, i dalje je bolivijsko piće broj 1. Ipak, sve češće se lokalna vina nalaze i na stolovima barova i restorana i izvan regija u kojima su proizvedena, a sam Escobar je, prije epidemije, opskrbljivao devet restorana u SAD – u koja imaju Michelinovu zvjezdicu – bolivijskim vinima.

Iako su Argentina i Čile daleko poznatije vinske zemlje, Bolivija je također posljednjih godina našla svoje mjesto pod suncem. Veliki ulogu kod proizvodnje bolivijskog vina igra i visina, jer se neki vinogradi u zemlji nalaze i na više od 1000 metara nadmorske visine. Na toj visini, drukčije je sunce, razina kisika, tako da je moguće dobiti i posve drugačije grožđe.

Sve u svemu, vjerujemo kako će bolivijska vina nastaviti svoje širenje svijetom, jednom i kad stane ova izvanredna situacija. Zapravo, u to uopće ne sumnjamo, jer tko ne bi htio uživati u vinima proizvedenima „visoko iznad oblaka“.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju