Neki zakoni mogu zvučati dosta bizarno kad ih izvučemo iz konteksta. U Italiji, ponajviše zbog masovnog turizma, neke je stvari bilo nužno definirati zakonom i odrediti kazne. Ovdje nas toliko ne čude same zabrane, koliko što sve turistima može pasti na pamet. Pa, eto, u zakon je moralo ući da se ne smiju trgati djelići Koloseuma i nositi kući, da se ne smijete kupati u venecijanskim kanalima i da je kažnjivo urinirati po spomenicima.

Što im pada na pamet

Zabranjeno je – zamislite – i kupanje u povijesnim fontanama Rima i Milana, kao i šetanje i plesanje po njima, a kazne iznose do 500 eura. Jasno nam je i zašto su primjerice u Lucci i Veneciji zabranili hranjenje golubova, a i s ove strane Jadrana možemo razumjeti zabranu čuvanja mjesta na plaži ručnikom.

Možda bismo i mi mogli slijediti primjer općine Cinque Terre, koja je uvela kazne do 2500 eura za planinarenje u japankama.

A Sardinija je morala zaštititi svoj okoliš zabranom odnošenja pijeska i kaznama od tri tisuće eura za pokušaj krijumčarenja, a ovdje je uvjerljivo pobijedio par kojemu su u koferu otkrili čak 40 kilograma pijeska.
 

Od ljubljenja do umiranja

Neke druge zakone ipak je teže razumjeti, a sasvim smo sigurni da za sve njih ne zna ni lokalno stanovništvo. Nas su ovi zabavili i nasmijali, a vas možda spase od novčane kazne pri sljedećem posjetu Italiji. Nemojte reći da vas nismo upozorili.

Ako planirate ići na Capri, zaboravite na klompe. Na tom otoku zabranjene su od 1960-ih, kao i druga "glasna" obuća.

Ako ste muškarac i volite nositi suknje, suzdržite se od toga u Italiji da vas ne bi uhitili. Vjerojatno se nećete dobro provesti ni u zatvoru tako obučeni.

Od 2008. godine u Italiji je kazneno djelo – češanje genitalija u javnosti. Malo nam je i drago da je tako, a vjerujemo da uz dobru higijenu nije ni teško.

Bizarni zakoni u Italiji 2 Bizarni zakoni u Italiji 2 (Foto: Getty Images)

U Eracleji u blizini Venecije zabranjeno je graditi dvorce od pijeska. Nadamo se da vam to neće pokvariti odmor, a kazne od 50 do 250 eura koje možete dobiti ako vas ulove u "zidanju" ipak bi mogle.

U Campaniji u gradiću Eboliju suzdržite se od romantike – u automobilu. Naime, ljubljenje u vozilu je zabranjeno… a za druge intimne radnje - ne znamo, ali javit ćemo kada saznamo.

Sumnjamo da vam je ovo bilo u planu, ali nije loše znati. Ako se vozite s mrtvom osobom u automobilu i ulove vas, platit ćete kaznu veću od tri tisuće eura ako dotična nema važeće zdravstveno osiguranje.

U Milanu zakon propisuje obvezu smijanja u svakom trenutku. Iznimke su pogrebi i posjeti bolnici.

U Novari u Pijemontu prekršit ćete zakon ako nakon 23 sata sjedite na klupi, a troje vas je. Dvoje je OK.

Slično je i u Rimu, gdje je grupama od troje ili više ljudi zabranjeno pjevati, plesati, piti i jesti na ulicama, a kazne za to iznose 500 eura. Zato ako vam se išta od toga radi, podijelite se na grupe od dvoje.

A kada grad nema groblje, logično je – zabraniti umiranje. Falciano del Massico u Kampaniji 2012. riješio je taj problem zabranom umiranja. Vrlo brzo građani - uglavnom visoke životne - dobi počeli su kršiti taj zakon. Kolike su kazne - ne znamo.

 

Najljepša mjesta koja se isplati posjetiti u čarobnoj Toskani! Chianti vinogradi Arezzo Siena +3 Firenca - 3

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju