Svijet je danas glasniji nego što je ikada bio. Tijekom pandemije nakratko se smanjio broj decibela kojima smo izloženi, ali ne zadugo. Automobili, sirene, helikopteri, televizori, zvonjava mobitela, kao i žamor u čekaonicama, glazba u trgovačkim centrima… stvaraju buku od koje je teško pobjeći. Procjenjuje se da su današnje sirene vozila hitne pomoći šest puta glasnije nego što su bile prije jednog stoljeća, što je potrebno kako bi nadglasale okolinu u kojoj živimo. Prema stručnjacima, zagađenje bukom se udvostručuje ili utrostručuje svaka tri desetljeća.

Dok dopuštamo tišini da izmakne štetimo umu i tijelu, slažu se neurolozi, psiholozi i kardiolozi. A tišina je osobito važna za mozak.
“Buka izaziva stres, pogotovo ako nad njom imamo malo ili nimalo kontrole”, objašnjava Mathias Basner, profesor sa Sveučilištu u Pennsylvaniji dodajući kako su za to glavni krivci adrenalin i kortizol.
„Hormoni stresa mijenjaju sastav naše krvi, a nakon izloženosti buci krvne žile postaju čvršće“, kaže Basner.

U 1970-ima psihologinja Arline Bronzaft otkrila je da su rezultati ispita srednjoškolaca čije su učionice bile izložene buci vlakova jer su gledale na prugu bili značajno lošiji od onih koji su učili u tišini. Zaključak istraživanja bio je da im je buka ometala koncentraciju, ali i pamćenje.

Da je tišina zlata vrijedna potvrdio je i profesor Imke Kirste koji je sa svojim timom napravio studiju na miševima. Testirali su posljedice izloženosti različitim zvukovima, uključujući i zvukove drugih miševa, klasičnu glazbu i tišinu. Nakon svake etape testirali su rast stanica u hipokampusu, dijelu mozga koji je najviše povezan s pamćenjem. Tišina je omogućila najbolji rast i broj neurona.

Jedan od najboljih načina da uronimo u tišinu i napravimo nešto korisno za svoje zdravlje upravo je odlazak u prirodu, najbolje usamljena mjesta poput planina koja omogućuju da odmorimo mozak, smirimo hormone stresa i potaknemo oporavak od buke. Ponekad je za uživanje u tišini potrebno i nešto vremena kako bismo se na nju naviknuli, a prvi korak može biti osluškivanje suptilnih zvukova poput glasanja ptica u daljini ili zvuk vjetra koji prolazi kroz krošnje. 

Najviši bankomat na svijetu: Turistička atrakcija koja nudi poseban doživljaj dizanja keša Najviši bankomat na svijetu - 4 Najviši bankomat na svijetu - 3 Najviši bankomat na svijetu - 2 +0 Najviši bankomat na svijetu - 1

 

 

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju