Prije 40 milijuna godina između Balkana i Anatolije prostirao se kontinent koje su nastanjivale neobične životinje, potvrdila je nova studija objavljena u časopisu Earth-Science Review. Znanstvenici su mu baš zato dodijelili ime Balkanatolija.

Balkanatolija je danas uglavnom potopljena pod istočnim krajem Sredozemnog mora, no u eocenskom razdoblju koje je trajalo od prije 56 do 34 milijuna godina kontinent je bio izdignut iznad vode.

Slika nije dostupna Zanimljivosti Što se nalazi na dnu? Misterij izvora u centru gradića koji Francuze muči već stoljećima

Vjeruje se da je postojanje Balkanatolije omogućilo prodor životinja iz Azije na područje Europe što je dramatično promijenilo njezinu faunu. Štoviše, ogroman broj autohtonih europskih sisavaca doživio je iznenadno izumiranje prije otprilike 34 milijuna godina poznato pod imenom Grande Coupure.

Analize fosila ukazale su na golemi priljev azijskih sisavaca veličine od hrčka do nosoroga koje su vjerojatno imale fatalni utjecaj na domaće vrste.

Istraživački tim na čelu s Alexisom Lichtom iz Nacionalnog centra za znanstvena istraživanja u Francuskoj otkrio je novo fosilno nalazište u Turskoj koje datira iz razdoblja eocena. U njemu su pronađeni dijelovi čeljusne kosti životinje koja podsjeća na nosoroga.

Pleme Dani - 3 Zanimljivosti Pogledajte što se dogodi kada izolirano pleme prvi put vidi bijelog čovjeka

Upravo su nove analize fosila sisavaca diljem Euroazije potvrdile postojanje biogeografske regije Balkanatolije koja dosada nije bila prepoznata u stručnim krugovima.

Istraživači upozoravaju da su ove teze o povezanosti između Europe i Azije preko Balkanatolije tek početak, te da ih treba nastaviti istraživati kako bi se dobila potpunija slika o bioraznolikosti ovoga prostora.

Zaboravljena prošlost: Tajna iza 2000 napuštenih ljetnih kampova u Rusiji Ruski kampovi - 2 Ruski kampovi - 3 Ruski kampovi - 5 +2 Ruski kampovi - 4

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju