Na obali rijeke Desneu blizini Moskve ili razasuti po nekadašnjem teritoriju Sovjetskog Saveza nalaze se ostaci dječjih ljetnih kampova koji svjedoče o nekim prošlim vremenima. Igračke, razbijena stakla, požutjele knjige i drugi predmeti koji bude uspomene na pionirska vremena doprinose mračnoj atmosferi, baš kao i prazne boce koje za sobom ostavljaju putnici namjernici.

Da ruski fotografi i blogeri na svojim stranicama pridaju posebnu pozornost napuštenim kampovima, potvrdio je i Vladimir Okhotin s portala Russia trek, koji zaljubljenicima u Rusiju omogućuje praćenje najnovijih vijesti na engleskom jeziku. 

Derutne zgrade, oštećeni spomenici i zapuštena priroda privlače ljubitelje misterija, koji smatraju da ondje postoje paranormalne sile, kao i turiste koji ne kreću provjerenim putovima, nego traže neotkrivene znamenitosti. Istraživanje na vlastitu ruku ne preporučuju se jer osim duhova prošlosti mogu vrebati i ljudi koji su ondje pronašli novi dom.

Dječji smijeh i igru zamijenile su ruševine, a pretpostavlja se da je oko 10 milijuna djece prošlo kroz 40.000 pionirskih kampova Sovjetskog Saveza u šezdesetim i sedamdesetim godinama prošlog stoljeća. Nakon vježbanja i doručka djeca bi uskočila u pionirske uniforme i krenula na svakodnevne aktivnosti, poput igranja šaha

Danas je ostalo oko 2000 kampova, a neke ruševine imaju privatne vlasnike, kao i čuvare koji stražare nad mračnim hodnicima dok vlasti ne odluče što će se dogoditi s napuštenim mastodontskim kompleksima. 

Najskuplja u Hrvatskoj? Restoran na rivi poslužuje tanjur juhe za 250 kuna Hvar - 1 Gariful - 5 Gariful - 4 +2 Gariful - 3

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju