Tom Turčić (engl. Turcich) iz New Jerseyja tek je jedna od deset osoba na svijetu koje su uspjele proputovati cijeli svijet – pješice. Ovaj Amerikanac hrvatskog porijekla prije sedam godina krenuo je "u šetnju" dugu 48.000 kilometara.


Nagon da otputuje dobio je još 2006. godine nakon što je u tragičnoj nesreći izgubio dugogodišnju prijateljicu Ann Marie, koja je tada imala svega 17 godina. Počeo je preispitivati sebe i svoje životne odluke te planirati put.

"Nisam želio samo otići do Pariza ili Machu Picchua, želio sam razumjeti svijet i vidjeti kako ljudi žive svaki dan. Hodanje se pokazalo kao najbolji način da to ostvarim", priznao je CNN-u.

Inspiraciju za put dobio je čitajući o Stevenu Newmanu, kojeg je Guinnessova knjiga rekorda zabilježila kao prvu osobu koja je pješice obišla cijeli svijet. Da bi bio zapisan u Guinnessovu knjigu rekorda kao osoba koja je pješice obišla svijet, trebao je prijeći 30.000 kilometara na četiri svjetska kontinenata.

Znao je da mu je potrebno mnogo financijskih sredstava da bi ostvario svoj naum – štedio je svaki novčić koji bi zaradio te tražio moguća sponzorstva u lokalnim tvrtkama. Da bi počeo ostvarivati svoje ciljeve, trebalo mu je devet godina.

Četveronožno društvo

Na put je krenuo 2. travnja 2015. godine neposredno prije svojeg 26. rođendana gurajući dječja kolica ispunjena opremom za hodanje, vrećom za spavanje, kamerom, laptopom i plastičnom košarom s nešto hrane. Put je isplanirao tako da obiđe svaki kontinent, ali i da putuje sa što je moguće manje birokratskih zavrzlama.

Savannah mu je pravila društvo većinu vremena Savannah mu je pravila društvo većinu vremena (Foto: Profimedia)

Iz New Jerseya je isprva krenuo prema Panami. Nakon četiri mjeseca hodanja svratio je u jedno sklonište životinja u Austinu u Teksasu te posvojio kujicu Savannah, koja mu je pravila društvo tijekom cijele ove pustolovine.

Tom je u prosjeku hodao 30-ak kilometara dnevno, a tijekom sedmogodišnjeg puta istrošio je i promijenio 38 pari cipela.

Put je prekinuo svega dva puta – 2017. godine zbog bakterijske infekcije koju je zadobio u Škotskoj, pa se liječio nekoliko mjeseci, te zbog pandemije koronavirusa, koja je privremeno onemogućila putovanja u cijelom svijetu.

Kad je pandemija započela, nalazio se u Azerbajdžanu i tamo je bio prisiljen ostati šest mjeseci prije nego što se mogao vratiti kući. Pandemija ga je spriječila i da sleti u Australiju te da pješice istraži njezine ljepote s obzirom na to da su lokalne vlasti tijekom dvije godine zabranile ulazak u zemlju svim međunarodnim putnicima.

Prvi put u Hrvatskoj

Tijekom svoje svjetske šetnje Tom Turčić prošao je šest kontinenata i 38 država, a većinu noći proveo je kampirajući. Hodao je po ekstremnim vrućinama i hladnoćama, kroz pustinje i prašume. Iznenađujuće, najteže mu je bilo u najslabije naseljenoj američkoj saveznoj državi Wyoming.


"Tamo je tako pusto", priznao je svjetski putnik CNN-u. Hodao je sa Savannah cijeli vikend, a da nije ugledao drugo ljudsko biće niti prošao pokraj trgovine, što ga je preplašilo.

Savannah i Tom su uglavnom spavali u šatoru Savannah i Tom su uglavnom spavali u šatoru (Foto: Profimedia)

Tijekom svojeg putovanja prvi put je i posjetio Hrvatsku.

"Moj pradjed s očeve strane bio je Hrvat, s Krka. S dvoje braće došao je u Ameriku početkom 1900-ih godina. Moj pradjed doselio se u Philadelphiju, a njegova braća smjestila su se u Chicago", otkrio je Tom portalu Croatiaweek.


U Hrvatskoj je proveo dva mjeseca tijekom 2019. godine. Dobar dio vremena bio je u Zadru, a obišao je i Krk, na kojem i danas ima rodbinu.

"Boravio sam kod rodbine na Krku, koja mi je pokazala kuću moga prapradjeda, kuću moga pradjeda i jedno groblje duboko na otoku na kojem je trećina imena na nadgrobnim pločama Turčić. Bilo je nadrealno iskustvo vidjeti svoju lozu tako jasno. Otok je bio prekrasan. Cijela Hrvatska je bila lijepa", priznao je Tom Croatiaweeku.

Svoje putovanje zabilježio je na Instagramu i na vlastitom blogu po imenu The World Walk, a trenutačno piše i memoare u kojima će otkriti najzanimljivije detalje sa svojeg sedmogodišnjeg putovanja.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju