1. Panamerička cesta najduža je cesta na svijetu prema Guinnessovoj knjizi rekorda. Glavni pravac proteže se na oko 30.000 kilometara te povezuje Sjevernu s Južnom Amerikom. Ona spaja grad Ushuaia u Argentini s Prudhoe Bayom na Aljasci.

2. Panamerička cesta zapravo se sastoji od mnogo duže mreže međusobno povezanih cesta u 14 američkih zemalja: SAD, Kanada, Meksiko, Gvatemala, Salvador, Honduras, Nikaragva, Kostarika, Panama, Kolumbija, Ekvador, Peru, Čile i Argentina.

Majstorska cesta - 5 Putovanja Majstorska cesta: Predivna zaboravljena prometnica koja je spojila jug i sjever Hrvatske

3. Izuzev stotinjak kilometara kišne šume između Paname i Kolumbije poznate po imenu Darien Gap, Panamerička cesta povezuje sve obalne zemlje uz Tihi ocean na oba američka kontinenta.

4. Da u vozite automobil u prosjeku osam sati dnevno, bila bi vam potrebna tri mjeseca da ju cijelu prijeđete. Prosječni turisti koji žele istražiti i njezinu okolicu u prosjeku je prolaze šest do 18 mjeseci.

5. Argentinac Michael Strasser drži titulu biciklista koji ju je najbrže prešao na dva kotača. Za to mu je blo potrebno 84 dana, 11 sati i 50 minuta. Rekord je oboren u listopadu 2018. godine.

Sir Putovanja 5 austrijskih cesta kojima se treba provozati barem jednom u životu

6. Koncept jedne ceste koja povezuje obje Amerike datira još iz 19. stoljeća, no prvi ozbiljni koraci da se to ostvari poduzeti su 1923. godine. Originalni plan bio je izgraditi željeznicu koja će povezati dva kontinenta, no širenjem osobnih automobila odlučeno je da će se izgraditi cesta.

7. Iako je ovo najduža cesta za motorna vozila na svijetu te prolazi uz raznovrsni krajolik – od pješčanih plaža, preko prašuma i planina do ledenjaka – rijetki su turisti koji se odluče njome voziti. Većina turističkih atrakcija u Južnoj i Sjevernoj Americi nalazi se izvan rute Panameričke ceste te se koriste samo nekim njezinim dijelovima.

Bill Gates predvidio i hit-mjesto na našoj obali: Prvi izbor američkog miljardera zbog kojeg se isplati sići s autoceste Skradin - 2 Skradin - 4 Skradin - 1 +1 Skradin - 3

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju