Habsburgovci su ostavili neizbrisiv trag u Austriji, a danas se putovima moćne dinastije može krenuti rutom vladara i kraljeva. "Plemenita cesta" od Frankfurta do Budimpešte prolazi kroz nekadašnje srce Austro-Ugarske. Cesta je idealna za uživanje u pogledu na Dunav, posjet baroknim palačama i manastirima ili divljenje rezidencijama u kojima su nekad boravili moćnici.

Jedno od mjesta na kojem se vrijedi zaustaviti zasigurno je najstariji austrijski grad Enns, kojem ne nedostaje srednjovjekovnog šarma. Trgovi i ulice u povijesnom centru odvest će vas u "neka druga vremena".

Austrija na karti otkriva i druge rute kojima svake godine kilometre skupljaju zaljubljenici u domaći sir, vino - ili pak adrenalinske zavoje koji malo koga ostavljaju ravnodušnim.    

Vinska cesta - Südsteiermark Weinstrasse

Vinska cesta na jugu Štajerske nalazi se na manje od dva sata od Beča ili 45 minuta od Graza. Prekrasna je u svako doba godine, ali najposjećenija je u jesen kad krenu berbe. Nekoć gospodarski nerazvijen dio Austrije, danas je dom brojnih obiteljskih gospodarstava i malih vinarija. Ako vam ne smetaju česte uzbrdice i nizbrdice, ovaj kraj možete istražiti i biciklom koji možete i unajmiti.

Za razliku od Burgenlanda, na jugu Štajerske dominiraju bijele sorte vina. Glavni gradovi u regiji su Ehrenhausen, Gamlitz i Berghausen na sjeveru, te Leutschach na zapadu, udaljeni manje od 20 km. U ruralnim mjestima dostupna su slikovita mjesta gdje možete uživati u zelenilu, finom vinu i domaćim specijalitetima.

Cesta nezaboravnih pogleda - Grossglockner

Na četiri sata od Zagreba nalazi se i alpska cesta Grossglockner s 36 oštrih zavoja na kojoj je najbolje voziti polako, bez naglih pokreta po gasu. Alpska cesta doseže nadmorsku visinu od 2504 metra, zbog čega ju nazivaju i najvišom u Austriji.

Za promet je otvorena od svibnja do početka studenog, a svake godine njome prođe oko milijun ljudi koji žele uživati u nezaboravnoj panorami. Cesta se proteže kroz Korušku i Salzburg, a većinom vijuga Visokim Turama. Službeno je otvorena 1935. godine i vrlo brzo nakon toga postala je turistička atrakcija. Nakon što je propala u ratu, Austrijanci su je proširili te izgradili nova parkirališta.

Cesta sira - Käsestrasse

Jedna od najuzbudljivijih ruta kojima možete krenuti mimo uobičajenih putova je Käsestrasse, odnosno cesta sira koja prolazi kroz Bregenzerwald, regiju u kojoj gurmani, ali i skijaši i zaljubljenici u vrzmanje po prirodi dolaze na svoje. Käsestrasse spaja mljekare, sirare, iznajmljivače i sve ostale koji imaju što ponuditi onima koji navrate u Bregenzerwald. U tu su mrežu uključeni i muzeji, uspinjače, kao i drugi sadržaji koji će svaki odmor učiniti zanimljivijim.

Cesta dvoraca - Schlösserstraße

Zabavan način za istraživanje austrijske prošlosti jest obilazak drevnih dvoraca u kojima možete otkriti uzbudljive crtice iz povijesti, doznati nešto više o vladarima i njihovim spletkama, kao i tajnama iz mračnog doba – i sve to popraćeno fantastičnim vidikovcima s kojih puca pogled od milijun kuna. Cesta dvoraca, kao i vinska, nalazi se na jugu Štajerske, a ima čak 15 palača i dvoraca iz različitih povijesnih perioda.

Jedan od najljepših, i iznutra i izvana, zasigurno je tzv. neosvojivi Riegersburg, do kojeg vodi i uspinjača. Podno dvorca nalazi se istoimeno selo s ljupkim trgom, kafićima i mjestima gdje možete nešto i pojesti ili prespavati.

Stari grad Bad Radkersburg, dvorci Kapfenstein, Kornberg, Neuhaus, Schielleiten, Herberstein, Pöllau, Hartberg, Güssing, Schlaining, Deutschlandsberg i Aichberg te hotel i dvorac Obermeyerhofen, kao i tabor Feldbach, vrijedni su posjeta. Umjetnost i kultura, ali i wellness, odlična hrana i vino te ručno rađeni predmeti samo su neki od mamaca zbog kojih stranci pristižu bajkoviti austrijski kraj.

100 metara visoki drveni toranj s kojega možete vidjeti "pola" Austrije i Slovenije Pyramidenkogel - 1 Pyramidenkogel - 2 Pyramidenkogel - 3 +2 Pyramidenkogel - 5

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju