Samo Amerikanci svaki dan bace 500 milijuna slamki što je dovoljno da se napuni 125 autobusa. Najgore je od svega što se slamka koristi tek desetak minuta, a budući da se ne recikliraju, velik broj završava u oceanima i morima.

No zabrana plastičnih slamki kako bi se sačuvao život u morima i oceanima tek je početak borbe protiv onečišćenja.

Uskoro bismo planiranju putovanja, uz vize i cijepljenja, mogli pridodati i provjeru da li je krema za sunčanje na listi dopuštenih predmeta za ulazak u zemlju.

Prema brojnim studijama mnogi preparati za sunčanje sadrže sastojke koji mogu naštetiti zdravlju čovjeka, ali i životinja.

Na meti znanstvenika su oksibenzon i oktil metoksicinamat (oktinoksat), kemikalije koje štete koraljima i ostalom životu u moru. Oksibenzon se pojavljuje u većini preparata za sunčanje, a rezultati studija pokazuju kako može oponašati hormon estrogen.

Američki Djevičanski otoci nedavno su objavili zabranu korištenja krema za sunčanje koje štete koraljnim grebenima, zabranivši sav uvoz i prodaju preparata koji sadrže oktinoksat i oksibenzon. Zabrana stupa na snagu u ožujku iduće godine.

Otok La Digue Putovanja Nestvarni Sejšeli: Tropsko otočje na kojem nema opasnih životinja, uragana, potresa ili vulkana

Na Havajima će se zabrana početi primjenjivati 2021., ali neće vrijediti za šminku koja sadrži zaštitni faktor ili kreme koje je prepisao liječnik. Primjer slijedi i floridski Key West, dom golemom koraljnom grebenu.

Kapripski otok Bonaire također je izglasao zabranu krema za sunčanje do 2021., a kao jedan od razloga navode i to što je većina koralja na Karibima nestala od 1980. Osim Amerike i Kariba i Palau će se pridružiti zemljama koje zabranjuju opasne kreme 2020., a prodavači koji prekrše zabranu mogli bi biti kažnjeni s cifrom od 6700 kuna.

Stručnjaci se nadaju da će zabrane potaknuti proizvođače da štetne sastojke zamijene cinkovim oksidom, prirodnim mineralom koji učinkovito štiti od štetnih zraka.

Projurite Zadrom: Zastrašujuća vožnja koja vas dovodi do bestežinskog stanja EnergyLandia - 3 EnergyLandia - 2 EnergyLandia - 8 +4 EnergyLandia - 4

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju