Nakon Hawaiia, Maldiva, Balia, Madagaskara, Kariba, Zanzibara došao je red na Sejšele, koje je naša Slađana Trajković oduvijek stavljala kao zadnji odabir za godišnji i to zbog mišljenja da je sigurno nešto slično već doživjela kada je bila u nešto jeftinijem Zanzibaru koji je također smješten u Indijskom oceanu.

Zbog ovog stereotipnog razmišljanja možda se mnogi nikada i ne odluče odabrati ovo afričko otočje za koje je teško pronaći odgovarajući pridjev jer – prelijepo, rajsko, prekrasno, savršeno – uopće ne zvuči dovoljno originalno za njegov opis.

Arhipelag Sejšela broji 115 otoka od kojih su tri veća i naseljena s ukupno manje od sto tisuća stanovnika. Zanimljiva je činjenica da na ovom tropskom otočju nema opasnih životinja, uragana, potresa ili vulkana. Otkrili su ih Francuzi u osamnaestom stoljeću, zatim su ih zaposjeli Britanci, a samostalnost su dobili tek 1976. te godine.

''Moram priznati da im država djeluje savršeno održavano, kao da ste ušli u tek kupljeni stan koji još uvijek miriše na novo. Na to ukazuje i zabrana plastike, pa tako u dućanu nećete dobiti plastičnu vrećicu već platnenu. Također u brdovitom i šumovitom djelu otoka zabranjena je izgradnja hotela i privatnih smještaja u svrhu turizma, svjesni su što znači eksploatacija šuma i prirode.'', kaže Slađana zadivljena njihovim očuvanim prirodnim ljepotama.

Službeni jezici su engleski, francuski i kreolski, koji je vrlo sličan francuskom. Najveći dio stanovništva su katolici, zatim protestanti i vrlo malo hinduista te muslimana. 

''Lijepo je vidjeti da svaki stanovnik priča minimalno tri jezika, a kako smo dosta vremena proveli s lokalnom stanovništvom moram priznati da me malo koji narod toliko oduševio.'', kaže Slađana koja ističe kako je domaćima ljubaznost na visokom nivou. 

Edukacija im je jako bitna i vidi se njihova obrazovanost, organiziranost i poduzetnost. Kako je turizam osnovna ekonomska djelatnost, od koje se živi tijekom cijele godine, sve više lokalaca nastoji pokrenuti privatni biznis, i uistinu su u tome svestrani i kreativni poput Geralde iz nastavka teksta.

Strategija Sejšela je zadržati određenu klijentelu u turizmu i ne fokusirati se na masovni turizam poput Tajlanda, Indonezije ili Šri Lanke. Stoga drže određen cjenovni rang, nema cjenkanja - kako je ponuđeno, tako i je. U usporedbi s Balijem sve je puno skuplje, no usporedite li s hrvatskim Jadranom, Sardinijom ili Azurnom obalom, nema veće razlike u cijenama, a osjetit ćete definitivno puno kvalitetniju ponudu, ljepotu prirode, komfor i ljubaznost.

Cijena avionske karte i smještaja

Slađanu je avionska karta Zagreb – Mahe – Zagreb koštala 490 €, smještaj su rezervirali preko Agode, i itinerar nam je bio; tri noćenja na Maheu, jedna noć na La Digueu i šest noćenja na Praslinu. Kada bi ponovno išli, kaže Slađana, najviše dana bi svakako ostavili za otok La Digue.

Ako Sejšele nazovemo rasutim dijamantima indijskog oceana tada je La Digue definitivno dijamant s najvećim sjajem, pa mu slobodno posvetite i najviše vremena. Najveći otok gdje se nalazi glavni grad Victoria i internacionalni aerodrom, zove se Mahe.

Izležavanje na plaži Beau Vallon Izležavanje na plaži Beau Vallon (Foto: Slađana Trajković)

''Mi smo za boravak odabrali sjevero-zapadni dio otoka gdje se nalazi poznata plaža Beau Vallon. Odlično mjesto, gdje vam je sve na dohvat ruke, a čak i u večernjim satima postoji mooving u obližnjim lokalnim barovima i restoranima. Za prvih par dana odabrali smo hotel s doručkom, Coral Strand, gdje je cijena noćenja s doručkom za dvije osobe oko 1000 kuna. S obzirom na lokaciju, hotel nudi odličnu vrijednost za novac.'', ističe Slađana. 

Gdje jesti i za koliko

U okolici njihovog smještaja, kaže Slađana, možete pronaći razne take-away restorane gdje će vas wok s gamberima i povrćem koštati cca 55 kuna, a uistinu ćete dobiti obilat obrok. Cijene u take away restoranima su u prosjeku 5 do 7 €, a u restoranu 10 do 20 €. Čaša vina ili pive koštat će vas u baru od 5 do 7 €.

Svake srijede u Beau Vallonu, u večernjim satima, organizira se tradicionalna kreolska gastro fešta uz plažu. Možete uživati u raznolikoj ponudi kreolske kuhinje, koja se nudi na jednostavno konstruiranim štandovima na otvorenom. Ulicama odjekuje kreolska glazba, tradicionalni plesovi mogu se vidjeti na plažama, a od hrane možete isprobati velik odabir grilane ribe, gigantske gambere na ražnjićima, curry piletinu, sve to uz priloge od povrća do riže.

Izleti na koje se isplati otići

''Mnogi dolaze na Sejšele na Mahe i ostaju samo u krugu svog hotela, pa čak ne odu ni na obližnje otoke. Ako već dođete do Sejšela, obavezno obiđite što više možete. Mi smo svoj plan za izlete napravili uz pomoć stranice TourBookers koja nudi preko 300 izleta, a osnovni cilj im je podržati i pomoći lokalcima u njihovoj izvornoj turističkoj ponudi. Idealno ako želite doživjeti kreolski način života, gastronomiju, te istražiti svaki kutak ovog otočja.'', kaže Slađana. 

Izlazak u bar Boat House na otoku Mahe Izlazak u bar Boat House na otoku Mahe (Foto: Slađana Trajković)

Bookirati izlete možete i unaprijed, te ih kupiti karticom, jer ćete unaprijed tako imati kontrolu nad budžetom i napraviti najatraktivniji plan za odmor iz snova.

''Mi smo svoje istraživanje započeli s Terence Tours and Transfers, koji nam je osim transfera po otoku (aerodrom-hotel) organizirao i poludnevni izlet kroz otok Mahe. Najskuplji dio na otoku su transferi taksijem, pola sata vožnje je otprilike 40 € (od aerodroma do hotela).Isto toliko je i cijena renta cara po danu. Terence nas je provozao kroz unutrašnjost otoka gdje se nalaze plantaže i tvornica čaja, zatim destilerija ruma Takamaka, posjetili smo kišnu šumu gdje su sakriveni i slapovi na kojima se možete osvježiti. Posjetili smo i ostale plaže između kojih bismo izdvojili onu od resorta Constance Ephelia. Mislili smo da smo tu snimili fotke za idealan screensaver, no kasnije smo vidjeli da su Sejšeli mjesto s kojeg ćete se vratiti s najljepšim screensaverima na svijetu, ovdje plaže oduzimaju dah.

Isprobali su i ponudu Geralde (spomenute na početku teksta), jedne od nagrađivanijih žena poduzetnica s ovog područja, koja je pokrenula Seychelles Heritage&Cultural Education

Geralda i njezina obitelj Geralda i njezina obitelj (Foto: Slađana Trajković)

Možete provesti cijeli dan s Geraldom i njezinom obitelji koja će vas upoznati s povijesti, kulturom i gastronomijom Sejšela, s naglaskom na gastronomiju.

''Divan je osjećaj zajedno s njom otići do obližnjih ribara, kupiti svježu ribu (12 riba košta oko 150 kuna) i zatim u njihovoj kući gledati i asistirati u pripremi svih lokalnih jela. Tako smo za ručak isprobali hobotnicu, ribu na roštilju, morskog psa i curry piletinu uz rižu. Za desert smo isprobali kolač spremljen od kruhovca kojeg smo po prvi puta probali i uistinu je ukusan.'', kaže Slađana. 

Otok Praslin

Nakon Mahe krenuli su na otok Praslin, koji je površinom nešto manji. Od Mahe do Praslina možete doći katamaranom za sat vremena ili avionom za 15-ak minuta,cijena je ista- oko stotinjak eura za povratnu kartu. Po otoku se vrlo lako možete kretati lokalnim busom, a cijena karte je samo 0,50 eura.

''Ovdje smo se također smjestili na sjeverozapadnom djelu otoka u blizini plaže Anse Georgette. Osim navedene, istaknuli bismo još i plažu Anse Lazio. Nećete se poželjeti maknuti se s ovih plaža jer su usitinu top plaže ovog otoka. Bijeli pijesak, savršena nijansa tirkiza, palme koje stvaraju hlad, a poznato crno kamenje okružuje i stvara male ''vip zone'' na plaži gdje se možete smjestiti s ručnikom i ostalim stvarima. Kao da imate svoj mali komad raja. Na plažama nema kafića, niti turističke ponude, nema ni gužve jer su uistinu plaže prostrane. Tako da ćete se u svakom trenutku osjećati ugodno, samo ne zaboravite ponijeti sa sobom hranu i piće, jer nema velike gastro ponude na ovim bajkovitim plažama.'', ističe Slađana. 

Temperature su tijekom cijele godine od 26 do 30 stupnjeva, a temperatura mora 26. Pa je ugoda zagarantirana tijekom cijele godine. Najčešće turisti dolaze za Novu godinu, Uskrs i tijekom ljetnih praznika, no kažu da su Sejšeli najljepši od studenog do travnja.

Kombinacija za plažu Anse Lazio na otoku Praslinu Kombinacija za plažu Anse Lazio na otoku Praslinu (Foto: Slađana Trajković)

Najljepši dio Sejšela svakako su plaže no isto tako i more te podmorje. Želite li zaroniti u živi akvarij, na pravom ste mjestu. Praslin Pro Divers nudi nezaboravno iskustvo ronjenja s kisikom kojeg možete isprobati čak i ako nikad niste ronili. Nalaze se na strani otoka u blizini također vrlo poznate plaže – Cote d'Or.

Instruktor Jean Paul održat će vam kratku 30-minutnu edukaciju s osnovnim uputama, isprobat ćete ronjenje s bocom u bazenu, a zatim odmah odlazite brodom u šareno podmorje indijskog oceana.

''Mi smo isprobali ronjenje na 11 metara i mogu reći da mi je to do sad najljepše iskustvo. Vidjet ćete jata raznovrsnih riba, morske kornjače, morskog psa koji se boji vas koliko i vi njega, morske zvijezde, koralje i sve ostale podvodne atrakcije koje će vam oduzeti dah.''

Otok La Digue

Za kraj su ostavili La Digue. Ovdje ćete se, kaže Slađana, sigurno poželjeti vratiti ako ne i trajno preseliti.

Od Praslina do La Diguea povratna karta za katamaran košta 30 €, a vožnja traje oko 20 minuta. Na ovom otoku nema prometa, krećete se biciklima i električnim automobilima. Sve je puno kompaktnije i na dohvat ruke nego na ostalim otocima. Kućice su građene u kolonijalnom stilu uređenih vrtova.

''Mi smo odabrali smještaj u privatnom aranžmanu, B&B Zerof, gdje će vas noćenje koštati oko 100-tinjak eura. Ovaj smještaj ima i restoran u kojem možete uživati u kreolskoj kuhinji, a hobotnica u kreolskom umaku će vas koštati oko 20 €.'', kaže Slađana. 

Ukusnu lokalnu kuhinju možete isprobati i u poznatom restoranu Chalets Bamboo Vert gdje će vam čak i ptičice jesti iz ruke. Naime, Sejšeli su poznati po najvećem broju različitih vrsta šarenih ptica koje su u svim tim bojama zaista impresivne.

La Digue je poznat po nafotografiranijoj plaži na svijetu – Anse Source D'Argent - a Slađana se osobno uvjerila da to i zaslužuje.

''Ljubitelj sam fotografije i ovdje sam se stvarno izbezumila jer nisam znala što bih prije fotkala. Boja mora ovdje je između tirkizne i boje mente, idalno za foto session.'', oduševljeno nam je ispričala naša Slađana. 

Ovu plažu otkrio je i Hollywood jer su upravo ovdje nastali kadrovi za film Robinson Crusoe. Na instagram profilima poznatih influencera i travel blogera koji su posjetili La Digue, neizostavna je fotka s ove plaže u staklenom kajaku, Crystal Water Kayaks koji je prava atrakcija.

Otok Mahe Otok Mahe (Foto: Slađana Trajković)

Možete veslati uz obližnji koraljni greben i gledati kako se pod vama izmijenjuje atraktivna flora i fauna podmorja. Ulaz na ovu plažu platit ćete 15 € jer je zaštićena i uz nju se nalazi pravi botanički vrt s plantažama vanilije i kokosa, a na putu će vam se naći i pokoja gigantska kornjača.

Ovdje je njihovo prirodno obitavalište, a najstarije imaju i preko 100 godina. Ne boje se ljudi, i vrlo su dostupne za druženje i interakciju.

''Kroz otok nas je proveo Mervin, osoba koju ćemo dugo pamtiti jer upravo on dočekuje razne poznate osobe koje dođu posjetiti otok, i nudi kompletnu organizaciju i upoznavanje s otokom. Uistinu je ugostio brojna renomirana imena, pa je pun priča i anegdota. Tako nas je spojio i s Jonathanom, vlasnikom Liberty chartera koji nas je proveo obližnjim otocima – Felicite, Grand Soeur – gdje smo isprobali i snorklanje, idealno za one koji se boje zaroniti dublje, jer oko ovih otoka nalaze se koralji koji su dom mnogobrojnih šarenih vrsta riba.

Snorklanje će ovdje oduševit i one najzahtjevnije. Neki od otoka koje su obišli pretvoreni su u privatne hotelske resorte poput Maldiva i izgledaju čarobno.

''Mnogi su me pitali da usporedim Maldive i Sejšele, no to nije baš primjereno, jer najljepši dio Maldiva su privatni otočići u vlasništvu resorta, idealno za opuštanje, a Sejšeli su puno živopisnije mjesto gdje će vas osim prirode osvojiti i toplina lokalnog stanovništva kao i njihova gastronomska ponuda.''

''Pročitala sam da je jedan istraživač pokušao pronaći i poveznicu Sejšela s biblijskim opisom rajskog vrta, jer priroda ovdje upravo podsjeća na tu scenografiju. S obzirom da su u Africi pronađeni prvi tragovi ljudi, možda u tome i ima neke istine, ali najbolje da se u to uvjerite sami'' - kaže nam Slađana. 

Uživanje u rajskom vrtu moguće je dok kažeš blic jer uz Blic kredit Addiko banke na putu u raj jedino razmišljate gdje prije sjesti i jesti te na kojoj se plaži izležavati. 

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju