Japan je ovoga mjeseca pustio u promet novi superbrzi vlak. N700Supreme može doseći brzinu od 360 kilometara na sat, no s obzirom na to da je dio Tokaido Shinkansena koji povezuju Tokio s Osakom i Kobeom, kreće se maksimalnom dopuštenom brzinom od 285 kilometara na sat.

Japan ga naziva najbržim, najudobniijim i najsigurnijm putničkim vlakom dosad u zemlji. Kažu da je toliko brz da može pobjeći čak i potresu.

Slika nije dostupna Putovanja Europska zemlja u koju se na vrh najviše planine dolazi – vlakom

Iako podsjeća na modele N700A koje zamjenjuje, Supreme ima mnoštvo novih funkcija. Stolice su još fleksibilnije i udobnije te se mogu podesiti po ukusu svakog pojedinca, vožnja je tiša i ugodnija, a zahvaljujući sustavu litij-ionskih baterija može se kretati čak i ako nestane struje.

Vlakovi Tokado Shinkansena povezani su sa senzorima za potrese. Ako se primijeti jača seizmička aktivnost, sustav automatski isključuje struju te uključuje kočnice u slučaju opasnosti, zbog čega se vlak zaustavi. No zahvaljujući baterijama N700S može se nastaviti kretati sve dok ne dođe na sigurnije mjesto.

Orient Express - 4 Putovanja Palača na tračnicama: Kako je Orient Express postao najpoznatiji vlak na svijetu?

Tokaido Shinkansen jedna je od najpoznatijih željezničkih linija na svijetu. Prvi superbrzi vlak njome je prošao još u listopadu 1964. godine.

Japanci ne toleriraju kašnjenje, što je vidljivo i u slučaju superbrzih vlakova. Ako superbrzi vlak kasni više od pet minuta, tvrtka koja njime upravlja mora ponuditi objašnjenje japanskoj vladi.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju