Jednako kao što se turisti čude našem strahu od propuha ili rakiji, univerzalnom lijeku za sve bolesti i tegobe, teško je ostati ravnodušan i u kontaktu sa Skandinavcima i njihovim neobičnim navikama.

Bebe na zimi

Ostavite li bebu u kolicima zimi u Hrvatskoj velika je vjerojatnost da će vam na vratima pozvoniti socijalna služba ili će vam prijatelji preporučiti kakvog psihijatra, ali na sjeveru Europe tako nešto je potpuno uobičajeno. Skandinavci nemaju strah da će im netko oteti dijete ako ostave kolica ispred trgovine dok obavljaju brzinsku kupovinu. Osim toga, smatraju da je hladnoća dobra za organizam jer tjera bolesti i ojačava imunitet.

Omražene cipele

Iako se i u našim krajevima cipele najčešće skidaju na ulazu u kuću, Skandinavci će zasigurno ostaviti svoju obuću pred vratima, čak i ako idu na svečano druženje, bez razmišljanja o tome da im je outfit nepotpun ili da će se prehladiti. U zemljama snijega, leda, bljuzge i ostalih radosti tog tipa, cipele u kući su zabranjene. Uostalom, podno grijanje je uobičajeno na sjeveru pa nema straha od bolovanja nakon hodanja u čarapama po parketu.

Riba nakon kave

U Dalmaciji nije nezamislivo jesti ribu prije podneva, ali kontinentalci teže mogu zamisliti morsku gozbu nakon kave. Eventualno kakav sendvič od tune može se naći na hrvatskim stolovima, ali krepki fiš ili brancina s krumpirima ostavljamo za kasnije sate. Skandinavcima je pak posve normalno prionuti na plavu ribu, ili kakvu masniju, poput lososa nakon jutarnje rutine jer nakon takvog obroka neće biti gladni još satima.

Pješaci imaju prednost

Ako ne poštuju prometna pravila, okorjeli se Skandinavci mogu loše provesti u mediteranskim zemljama gdje je pješak nerijetko na zadnjem mjestu. Na sjeveru nema dileme - autobusi, automobili ili ostala prijevozna sredstva uredno staju da bi propustili pješake.

Duhan u ustima

Skadinavci većinom svoj otrov ne puše niti pare, nego paketiće duhana drže u ustima kako bi zadovoljili svoju potrebu za nikotinom. Metalne kutijice na stolovima u kafićima kriju "snus", duhan proizveden u Švedskoj prije stotinjak godina, a onima koji ga nikad nisu isprobali na prvu može mirisati poput kakve hrane za ptice ili kornjače. Skandinavci revno guraju paketiće u usta i ostavljaju ih na zubnom mesu dovodeći se tako u opasnost od bolesti, ali bez dima ili pare koja smeta ostalima.

Svađanje u tišini

Skandinavci se svađaju tako da sjednu pokraj kamina i zašute. Ono što bi Dalmatincima ili Talijanima bila rasprava ili običan razgovor, na sjeveru se doživljava kao opasan sukob. Skandinavci su zatvoreni i ne pričaju olako o onome što im stoji na duši, a želite i ih nagovoriti da progovore možda je najlakša metoda ponuditi im koju čašicu.

Bilo kuda, sladić...

Ono što je kod nas čokolada, gore je sladić koji trpaju gdje stignu. Prepoznat ćete ga po herbalnom mirisu i crnoj boji te nerijetko slankastom okusu. Sladić se stavlja u slatkiše, kaugume, jogurte, sladolede – nema gdje ga nema.

Tko šiša granice

Da bi se dobro razveselili Skandinavcima nije problem prelaziti granice, i tako svaki tjedan, kako bi se opskrbili novim bocama alkohola. U tom dijelu Europe nema toliko čekanja na granicama, ponekad nije ni potrebno pokazati dokumente, ali kamere sve marljivo snimaju. Osim zbog alkohola, potegnut će preko granica i zbog namirnica, druženja ili kakvog novog poznanstva.

Skromno hvaljenje

Skandinavci su odgajani tako da se ne hvale. Čak iako potajno misle da su super, neće to reći u društvu. Razlog? Zajedništvo je uvijek jače od pojedinca pa ti "miroljubivi Borgovi" često zatomljuju svoje kvalitete i čak imaju riječ za to – jantelagen.

Moderni Vikinzi

Da dobijete kunu za svakog "Vikinga" na Tinderu vjerojatno biste s tom lovom mogli kupiti Tinder. Iako nema ništa loše s njegovanjem tradicije i Vikinzi nisu bili baš takvi ludi divljaci kao što se prikazuju u filmovima i serijama. Vjerojatno bi se dobro nasmijali da vide današnje frajere koji se kite takvim nadimcima, ali to je drugi par cipela.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju