Berlin, kao europska meka multikulturalizma nudi najrazličitije supkulturne, umjetničke i zabavne sadržaje kakvi se mahom ne mogu pronaći u ostatku Njemačke. Stanovnike tog grada, koji nerijetko žive punim plućima, karakteriziraju i navike koje je ondje lako pokupiti.

Švercanje u vlaku

Željezničke S-Bahn i U-Bahn stanice nemaju stroge kontrole zbog kojih putnici ne bi mogli ući u vlakove i voziti se bez karte. Upravo zbog toga i otprilike trećina Berlinčana odluči zažmiriti na pravila te uštedjeti koji euro. U sustavu koji funkcionira po savjesti svakog putnika ipak postoje paprene kazne za švercere, zbog kojih mnogi od njih promjene navike nakon globe.

Genau!

Više od 500 tisuća stranih državljana Berlin naziva svojim domom, a jedna od riječi s kojom se brzo susretnu nakon preseljenja jest genau, odnosno tako je. Genau je poštapalica i čest početak rečenice u svakodnevnim situacijama.

Reciklaža u supermarketima

Mnoge strance koji se dosele u Berlin često zbunjuje složen njemački sustav recikliranja. S obzirom na to da je Njemačka među zemljama koje najviše recikliraju, taj sustav radi, ali treba se na njega naviknuti. Iako toga ima i kod nas, u Berlinu je mnogo više reciklažnih uređaja u supermarketima gdje građani mogu zamijeniti ambalažu za novac – obično ga koriste da prazne limenke piva zamijene punima.

Pivo nakon posla

Pivo nakon posla toliko je ustaljena navika u Berlinu da postoji i riječ za takvo druženje – Feierabendbier. Bilo da će sjesti u park, kafić ili skratiti vožnju vlakom uz omiljeno pivo, Berlinčani ne odustaju od svojeg pića.

U pidžami do dućana

Što se tiče mode, Berlinčani su itekako opušteni i većinom ih nije briga što drugi misle o njihovim kreacijama. Mnogi svojim načinom oblačenja žele pokazati kako će staviti na sebe ono što požele, do te mjere da im nije problem skoknuti do trgovine po kruh i mlijeko u pidžami. Najčešća boja koju ćete vidjeti na Berlinčanima jest crna, koju nose poput uniforme.

Bicikl na prvom mjestu

Bicikl je omiljeno prijevozno sredstvo po gradu, a mnogima i svakodnevno bez obzira na temperature. Kako ne bi morali provoditi u zagušljivim vlakovima pod zemljom, biciklisti se voze na dva kotača sve dok ceste ne prekrije snijeg i led.

Koji je tvoj hobi?

Velika je vjerojatnost da ćete u razgovoru s djevojkom na garderobi u kakvom berlinskom klubu otkriti da u slobodno vrijeme svira na peki (handpanu) ili ima kakav drugi hobi koji planira pretočiti u posao. Umjetnici svih afiniteta mogu se upoznati u Berlinu i dio su njegove posebne atmosfere, energije koja je do te mjere zarazna da ju je lako pokupiti.

Partijanje do preksutra

Berlinčani koji teturaju po cesti u radne dane oko podneva nisu neuobičajen prizor. Klupska scena u Berlinu nadaleko je poznata, a divlji partiji znaju trajati danima. Neki klubovi na vratima imaju redare koji puštaju ljude unutra isključivo prema vlastitoj procjeni. Pomisle li da se ne uklapate iz nekog samo njima objašnjivog razloga, mogli biste satima bezuspješno žicati da vas puste unutra.

Kući nakon kebaba

U Njemačkoj se svaki dan pojede otprilike dva milijuna kebaba, a u omiljenom „junku“ najbolje je guštati nakon izlaska. Stoga ne čudi da mnogi kiosci s kebabom rade non-stop. Uostalom, tko je vidio ići gladan u krevet?

Tko je za slatkač?

Uz pivo, kobasice i kebab Nijemci obožavaju i sladoled, što potvrđuje i svota od 2,7 milijardi dolara koja odlazi na slatku industriju. Kao meka svjetskih kuhinja, Berlin je raj za ljubitelje slastica koji vole isprobavati nove slatkiše, a sladoleda sa svih krajeva svijeta u gradu ne nedostaje.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju