Mlince u ulozi lazanja ne treba prethodno kuhati, pa čak ni preliti vrućom vodom jer će omekšati u umaku tijekom pečenja. Zato tijekom slaganja lazanja u vatrostalnu posudu treba pripaziti da ih dobro obložite umakom od mlijeka i brašna.

Ovakav složenac odlično je rješenje za višak kuhane ili pečene puretine, kao i piletine. Poslužiti može i kuhano i pečeno meso, a odlučite li se na kuhanje dodajte i koju mrkvu te luk kako biste dobili i juhu.

Sastojci za zagorske lazanje: 

  • 500 g zagorskih mlinaca
  • 500 g puretine
  • vezica kopra
  • 200 ml vrhnja
  • sol, papar
  • glavica luka
  • 1 mrkva
  • 150 g parmezana
  • žlica otopljenog maslaca

Umak:

  • 30 g maslaca
  • 3 žlice brašna
  • 6 dl mlijeka
  • 60 g parmezana
  • muškatni oraščić

Priprema:

  1. Popržite luk pa dodajte naribanu mrkvu, narezano meso i kratko pirjajte. Dodajte vrhnje za kuhanje i ostavite neka se pirja dok se ne zgusne. Dodajte narezani kopar.
  2. Zagrijte maslac i dodajte brašno i pirjajte dok brašno ne potamni. Maknite s vatre i ulijte mlijeko pa uz miješanje zakuhajte, a onda na laganoj vatri kuhajte dok umak ne postane kremast. Umiješajte naribani parmezan i začinite.
  3. Vatrostalnu posudu namastite svinjskom masti pa rasporedite tanki sloj umaka, zatim položite red mlinaca, a na njih umak, piletinu i dio parmezana. Ponavljajte dok vam ne postane sastojaka tako da završite piletinom, umakom i parmezanom.
  4. Sve nakapajte otopljenim maslacem pa pecite na 200°C oko 40 min.

Za prste polizati! 7 savjeta uz koje će blagdanska purica biti sočnija nego ikad prije Blagdanska purica Blagdanska purica Blagdanska purica +3 Blagdanska purica

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju