Punim imenom Cornwall i otočje Sicilly naziva se grofovija u Engleskoj koja se nalazi na krajnjem jugozapadu zemlje. U unutrašnjosti grofovije brdovite su i vlažne pustopoljine, a obala je stjenovita s ribarskim gradićima. Kilometri nedirnutog zelenila, romantične visoke stijene, vijugave cestice, vjetar u kosi…Sve je to Cornwall, a mi vam preporučujemo da posjetite neke od ovih mjesta.

Kynance Cove Kynance Cove (Foto: Profimedia)

Kynance Cove

U ovoj uvali krije se jedna od najljepših plaža u Engleskoj, visoko pozicionirana i u svijetu. Bijeli pijesak, tirkizno more i vijugave stijene kombinacija su koja inspirira mnoge fotografe i slikare. Dođete li za vrijeme oseke, ona će vam otkriti mnoge zaljeve i spojene špiljice koje nose viktorijanska imena. Do zaljeva možete doći desetominutnim hodom od parkirališta National Trusta po obali kada je oseka, a za vrijeme plime okolnim putem očekujte 25-30 minuta hoda. U zaljevu postoji kafić s ograničenim radnim vremenom koje možete provjeriti ovdje.

Mousehole Mousehole (Foto: Profimedia)

Mousehole

Mousehole ili u prijevodu 'mišja rupa' malo je ribarsko mjestašce u Južnom Cornwallu. Pitoreskna luka okružena je uskim uličicama i žutim kućicama obraslima lišajem. Uzduž luke možete pronaći galerije, gift shopove i restorane, a za vrijeme oseke pješčane plaže pune su obitelji s djecom. Ljeti se u Mousholeu održava ljetno kino na otvorenom Minack Theatre.

> Sad je najbolje vrijeme za kupnju avionske karte do baltičke ljepotice

St. Ives

Gradić je poznat po plaži ocijenjenoj jednom od najboljih u Europi na TripAdvisoru zbog svojih prekrasnih pješčanih dina i visokih stijena. Prepun je galerija, romantičnih kuća i umjetničkih studija, koje su simbol grada još od kraja 19. stoljeća kada su u njemu obitavali mnogi umjetnici.

Saint Michaels Mount

Saint Michaels Mount autentični je simbol Cornwalla − otočić s dvorcem. Zanimljivo je da je do njega moguće doći pješke, ali samo za oseke. Povijest mu seže još u 5. stoljeće, kada je lokalni ribar imao viziju sv. Mihaela. U današnje vrijeme na otoku se nalazi kapela iz 15. stoljeća, osam kuća, groblje i dvorac.

Labirint Labirint (Foto: Pixabay)

Land's End

I za kraj, na najzapadnijem dijelu Cornwalla nalazi se Land's End. Posjetite najzapadniju točku Velike Britanije kako biste uživali u spektakularnu pogledu s litica. Mjesto obiluje pričama iz jedinstvene povijesti, mitovima i legendama. U Land's Endu postoji kuća koja se zove Prva i zadnja (First and Last House). Simbolično tako nazvanu, ovisno dolazite li u Englesku ili odlazite iz nje, otvorila ju je krajem 19. stoljeća Gracie Thomas, koja je putnicima koji bi se zatekli tamo posluživala hranu i piće te dijelila suvenire.
Mnogo godina kasnije, ova kuća i dalje nudi suvenire, igračke i razna osvježenja uključujući, naravno, poznati specijalitet sladoled.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju