Latvija, koja u putničkim krugovima ne dolazi baš do izražaja, kao ni njezine dvije baltičke sestre Estonija i Litva, pravi je skriveni biser. Veoma zanimljive povijesti, bogate prirode i neobičnih mjesta, uvući će vam se pod kožu čim se počnete pripremati za put. Ako volite putovati na mjesta koja nisu među popularnim turističkim odredištima, Latvija je pravi izbor za vas, a vaš orijentir neka bude Riga.

Dok su ostale europske metropole podlegle modernom tempu života, Riga je još jedna od rijetkih u kojoj se može osjetiti pitoma i ušuškana atmosfera. Vaše razgledavanje grada proći će bez stresa i gužvi. Ima samo oko 700.000 stanovnika, a njezin Stari grad (Verciga) predstavlja zbirku interesantnih crkava, spomenika i drugih građevina što ju smješta na UNESCO-ov popis svjetske baštine. Šetnjom uz obalu rijeke Zapadne Dvine (Daugave) istražite centar grada i uživajte u zanimljivoj arhitekturi.

Vol. 1: Najljepše mjesto u svakoj zemlji Europske unije!

Do Rige nema izravnog leta iz Hrvatske, no iz Budimpešte možete tamo i natrag za 120 eura u veljači. Ako ne želite na Baltik promjenjive klime zimi, u ljeti ćete za avion morati izdvojiti dvostruko više novca. Gradskim prijevozom možete stići od aerodroma do centra grada. Nakon što izađete iz aerodroma, na glavnoj cesti ugledat ćete automat za kupnju karata. Pripazite jer automat prihvaća samo kovanice ili novčanice od 5 ili 10 eura. Do centra grada vozi vas autobus broj 22.

U Gradu postoji velik broj hostela i hotela. Smještaj u hostelu možete naći od 7 eura naviše, a u hotelu od 50 eura naviše. Ako imate neobične fetiše, u Rigi možete odsjesti i u hotelu – zatvoru. U tom ćete hotelu biti tretirani kao zatvorenici, a prije boravka morate potpisati da se slažete s tim da će vas stražari tretirati kao zatvorenike. Tko voli, nek' izvoli!

Osim Rige, preporučujemo vam da posjetite ljetovalište Jurmala na Baltičkoj obali, Nacionalni park Gauja i neko od latvijskih jezera. Ljetovalište Jurmala, udaljeno je 25 km od glavnog grada. Ovdje ćete se osjećati kao na pravom turističkom odredištu koje obiluje restoranima, kafićima i trgovinama, samo što ćete biti izloženi temperaturi od 22, a ne 30 stupnjeva. 30-ak kilometara pješčane plaže uzbudit će vaša osjetila, ali imajte na umu da je more hladno. Jeste li znali da Baltičko more ima nizak salinitet zbog svoje izoliranosti i velika dotoka slane vode?

> 10 savršenih mjesta na koja turisti još nisu navalili

Najstariji i najveći nacionalni park u Latviji jest Gauja u kojem je moguće pronaći različite biljne i životinjske vrste, prirodne izvore te prirodne, kulturne i povijesne spomenike. Preporučujemo vam da tamo potražite grad Siguldu koji se naziva i Malom Švicarskom i u kojem možete opušteno šetajući razgledati prekrasne dvorce.

Latvija nije popularno turističko odredište, pa ako želite odmor na kojem možete opušteno upoznavati mjesta vrijedna posjeta, a njih ima nekoliko, svakako razmislite o skrivenom baltičkom biseru – Latviji.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju