Iako se nalazi tek dvjestotinjak kilometara udaljen od centra Los Angelesa, za Carizzo znaju tek rijetki Amerikanci. Ova zapanjujuća ravnica dugačka je 80 kilometara i široka 24 kilometara u kalifornijskom okrugu San Luis Obispo, a 2001. proglašena je nacionalnim spomenikom Sjedinjenih Američkih Država.

U 18. stoljeću mala grupa španjolskih i portugalskih istraživača je željela naseliti spomenutu ravnicu, ali se susrela s nepremostivim problemima. Od prodora sa sjevera istraživače je sprječavao planinski lanac Temblor Range, koji se stoljećima smatrao praktički neprobojan.

Carizzo se nalazi i na rasjedu San Andreas zbog čega je riječ o prostoru s jakom seizmičkom aktivnošću. Ne čudi stoga što je godinama bilo jedno od najizoliranijih mjesta u Kaliforniji. Prekrasni krajolik Carizzo Plaina Prekrasni krajolik Carizzo Plaina (Foto: Guliver / Thinkstock)
S južne strane prostire se nešto pitomiji Caliente Range, koji je prepun monumentalnih stijena, a u sredini Carriza nalaze se polja soli, koja se u rijetkim slučajevima kiše ispune vodom i pretvaraju u ogromna jezera.

Geografska izolacija i manjak pitke vode čine ravnicu Carizzo mjestom koje nije namijenjeno za život ljudi. Dokazuje to i šačica napuštenih farmi u kojima su pojedinci kroz godine neuspješno pokušavali zaraditi za kruh njihov svagdašnji.

Otkako je prostor proglašen nacionalnim spomenikom izgrađene su neke ceste koje su olakšale dolazak. Uz to su uređeni putovi za posjetitelje željene hodanja, bicikliranja ili jahanja konja.

Unatoč tome Carizzo svake godine posjećuje tek 30.000 osoba. Za usporedbu, Nacionalni park Joshua Tree udaljen je od Los Angelesa 225 kilometara, a svake ga godine posjećuje 1.6 milijuna ljudi.

Zavirite u našu fotogaleriju i pogledajte dio zapanjujućih krajolika ravnice Carizzo. Oštar teren s malo izvora pitke vode Oštar teren s malo izvora pitke vode (Foto: Guliver / Thinkstock)

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju