Geocaching s nešto više od šest milijuna igrača širom svijeta postao je sjajan hobi ljubiteljima prirode, ljudima koji vole zagonetke, očevima s djecom koja više vole računalo od sporta... A neki njime upotpunjuju i godišnji odmor, naime, na svijetu je skriveno preko 2.2 milijuna cacheva!


U Geocachingu možete tražiti i sakrivati. Ako skrivate, označavate koordinate zemljopisne dužine i širine pomoću GPS uređaja te to objavljujete na internet stranicama. Tragači koriste svoje GPS uređaje/aplikacije na mobitelima u kombinaciji s kartama, fotografijama i hintovima za olakšavanje potrage i njuškaju po terenu. Kada napokon otkriju skrivenu kutiju, mogu uzeti neki ostavljeni predmet iz nje (ako ga ima) i ostaviti neki svoj za buduće tragače.

Nakon što pronađete cache, upišite se u bilježnicu, pergament, papirić – ovisno o veličini cachea (ima ih raznih veličina, od centimetra pa do pola metra), i vratite ga točno na mjesto na kojem ste ga našli, kako tragači koji će ga posjetiti poslije vas ne bi imali problema.



Osim veličina, razlikuje se i stupanj težine pronalaska, kao i rang lokacija, jer nije isto kad je cache pod klupom u parku (jedna zvjezdica), u pećini ispod mora, ili navrh drveta (pet zvjezdica). Geocaching je zabava, veselje, zaraza i oduševljenje. Održavaju se sastanci, druženja, ide se u lov u parovima, četvorkama, rade pravi tematski tulumi...



Geocaching je spoj izviđača, Indiane Jonesa i kompjuterskih mozgalica, idealan način za izvlačenje iz naslonjača i upoznavanje nekih dijelova grada, države i cijeloga svijeta. Ako niste ludi za bezglavim trčanjem, želite malo zaokupiti svoje vijuge šetanjem sa svrhom, i imate imalo avanturističkog duha, vidimo se na nekom zajedničkom druženju, a uskoro, vjerujemo, i na postavljanju novih cacheva. Svi u prirodu!

Ribafish

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju