Jedinstvena zagrebačka tura koja spaja komediju, pjesmu, ples nije rezervirana samo za strance koji žele pobliže upoznati grad. U Šetnju s Kolumbinama pozvani su svi oni koji žele doživjeti predstavu u pokretu, dobro se nasmijati, ali i naučiti nešto novo. Kolumbine je osmislila i „oživjela“ Irena Matas, koja u svojem portfelju spaja nautički turizam, glumu i pjevanje. Dugogodišnje iskustvo u profesionalnim produkcijama u kazalištu, na televiziji i filmu nadahnulo ju je da spoji ono što najviše voli i obogati turističku ponudu Zagreba.

„S glumom i pjevanjem upoznata sam od najranijih dana. Kad je otkrila moju strast, mama me još kao djevojčicu upisala na balet. Kako sam odrastala, uslijedilo je amatersko kazalište u rodnom Slavonskom Brodu, da bih se kasnijih godina ozbiljno posvetila glumi i pjevanju u vrhunskim školama.

Usavršavala sam se uz razne glumačke radionice glumeći u raznim serijskim produkcijama, paralelno pjevajući u Vokalnom studiu Bacchabundus, gdje radim i na malim pjevokazima te cabare predstavi“, kaže Irena, koja je u Lisinskom zaigrala Madame Thenardier iz mjuzikla Jadnici („Les Miserables“), koji je režirao Richard Montez.

Kolumbine - 5 Kolumbine - 5 (Foto: Tomislav Piasevoli)

Na pitanje tko su Kolumbine, Irena odgovara u duhu predstave: „One su lijepe, pametne i šarmantne, a krasi ih bujna mašta koja izvodi svašta. Kao starija Kolumbina od milja ih u predstavi zovem Kolumbinotice. To su moje sjajne kolegice i glumice - Ana Takač i Tea Šimić. Prštavi glumački talent i razigrani dječji duh u kombinaciji s profesionalnim iskustvom i znanjem čini našu malu družinu uistinu posebnom“, otkriva Irena.

Ideja za Kolumbine najprije je bujala u njezinoj mašti, a kad je dovoljno sazrela, iskristalizirala se prošle godine.
„U srpnju prošle godine sjela sam i u roku dva tjedna napisala scenarij pod naslovom Šetnja s Kolumbinama. Potom sam ga poslala nekolicini dobrih prijatelja režisera, glumaca i pjevača. Dobila sam riječi pohvale i podrške, pa se i usudila krenuti dalje u realizaciju projekta. Pri tome mi je pomogla Turistička zajednica grada Zagreba svojom potporom i podrškom, na čemu im od srca zahvaljujem“, kaže Irena.

Kolumbine kreću kod Zdenca života Ivana Meštrovića ispred Hrvatskog narodnog kazališta. Ondje se zadržavaju desetak minuta i u veseloj izvedbi dotiču otvorenja i dolaska Franje Josipa. Izvode Držića, Krležu… zabavljajući šetače interakcijom, gegovima i smijehom.

Kolumbine - 3 Kolumbine - 3 (Foto: Tomislav Piasevoli)

„Krećemo dalje uz riječi: 'Brzo, brzo, samo čilo, nogom kroči, sve ti milo, lijevo gledaj, desno, prođi – do instance druge dođi.' Stanicu po stanicu stižemo do spomenika Tina Ujevića, Petra Preradovića, Barice na Dolcu, Zagorke… Šetamo, zabavljamo se, izvodimo monologe na hrvatskom standardnom jeziku i dijalektima, kao i komične dijaloge, koristimo i strane jezike ili tuđice iz bogate hrvatske povijesti (germanizmi, turcizmi, talijanski, latinski).

Uz pjesmu i ples nudimo povijesne činjenice i legende isprepletene fikcijom scenarija šetnje u jedinstvenu cjelinu. Sve se temelji na hrvatskoj povijesnoj kulturnoj i umjetničkoj baštini iz područja književnosti, kazališta i filma. „Šetnja s Kolumbinama“ praktički je predstava na najvećoj pozornici u centru grada“, otkriva Kolumbina kojoj je Teatar Del Arte velika inspiracija.

Kolumbine - 2 Kolumbine - 2 (Foto: Tomislav Piasevoli)

„Glavna karakteristika tog stila bili su glumci koji su igrajući stripovski tipizirane likove (Kolumbina, Harlekin, Kapetan, Pulcinela) improvizirali dijaloge na sceni i nasmijavali publiku. Neki od likova nisu skidali masku, a govorili su naglašenim dijalektima ili stranim jezicima. Izgledom i glumom crpimo nadahnuće iz originalnih izvora, ali ne da bismo ih preslikali, nego da bismo ih prilagodili podneblju, povijesti, kulturi i umjetnosti.

Maska koju nosimo tipična je venecijanska Kolumbina Bauta koja skriva pola lica. Popularizirale su je kroz povijest upravo glumice comedije dell' arte, a kupile smo ih u Rijeci - srcu hrvatske karnevalske scene. Gospođi Meliti Kliček iz Čakovca možemo zahvaliti na kostimima. Ona je članica produkcije Cornerstone Art Hrvatska, s kojom i osobno surađujem na kostimu Madame Thenardier iz 'Jadnika' već godinama“, objašnjava Kolumbina.

Premijera predstave bila je početkom srpnja, a vesela družina već primjećuje dobre reakcije. Šetačima se najviše sviđaju elementi komedije i šarmantne interakcije.

Kolumbine - 1 Kolumbine - 1 (Foto: Tomislav Piasevoli)

„Šetači se iz minute u minutu sve više opuštaju, uživaju, prepuštaju mašti i dječjem duhu koji čuči u svima nama bez obzira na godine. Naglasak je na zabavi, veselju i optimizmu. Želja nam je zabaviti ih kako bi se opustili od briga i stresa, a naša poruka je poruka veselja, igre, spontanosti, kreativnosti i mašte. Predstava ima i edukativnih elemenata.

Na hrvatskom je jeziku pa su dobrodošli svi - mali i veliki šetači. Zagrepčani mogu osjetiti svoj grad na originalni način, upoznati nove zanimljivosti ili legende te konačno uočiti lokacije koje možda svakodnevno prolaze, ali ih ne vide. Šetamo subotama i nedjeljama tijekom srpnja, kolovoza, rujna i listopada s početkom u 19 sati - u isto vrijeme kada je 1895. svečano otvoreno Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu.

Rado ćemo šetati i privatne ture u individualnim terminima uz prethodni dogovor. To mogu biti šetnje povodom rođendanskih ili nekih drugih proslava“, otkriva Irena.

> „OKOLO“ po Zagrebu: Kreće projekt posvećen umjetničkom istraživanju grad

Tura će se malo-pomalo mijenjati iz šetnje u šetnju, a Kolumbine planiraju uvesti i nove gostujuće glumce, izvođače i pjevače. Budući da svaka grupa ima svoj ritam, dinamiku i interakciju, niti jedna nije u potpunosti jednaka.

„Imam plan napisati scenarij sličan ovom i za strance šetače na engleskom jeziku. No to je još uvijek za sada samo u mojoj glavi, kada sazrije, htjet će se preslikati na papir (elektronski, naravno), a onda tko zna… Slijedit ću tu čarobnu nit mašte probuđenog dječjeg duha iz moje nutrine“, kaže Irena te dodaje "za sve informacije, rezervacije i kupovinu ulaznica pišite na kolumba.tours@gmail.com". 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju