Osam udruženih moslavačkih vinara, pod vodstvom prof. Damira Kovačića sa Zavoda za marketing, Agronomskog fakulteta u Zagrebu, predstavilo je brend strategiju i oznaku kvalitete koju će se naći na bocama škrleta koji zadovolje postavljene standarde za ovu sortu.

Za potrošače ovo znači da će svaka boca sa oznakom kvalitete „Škrlet Quality“ proći dvije kontrole, jednu od zavoda a drugu od samih vinara i struke okupljenih u posebnu komisiju.

Hrskavih kiselina, posebno u mladim vinima iz 2018. ovo je sorta koja prije svega isporučuje svježinu. Zato je vrlo lako, povezivati ga s toplim, ljetnim danima koji dolaze.

Stil Škrleta kojeg smo kušali, je zaista lagano vino, osvježavajuće i blagih alkohola ali bogato citrusima, zelenim jabukama, livadnim cvijećem i naravno, svježinom.

Odličan primjer, nagrađeni je Škrlet 2018. vinarije Voštinić-Klasnić, višestruki dobitnik nagrada za najbolji škrlet. Mladi vinar Tomislav Voštinić-Klasnić u vinogradu ima zasađena sva 3 klona ove sorte, te ih posebno bere za svoju svježu verziju škrleta. Time ovaj škrlet ima očuvanu, prepoznatljivu svježinu, bogatu citrusnu aromatiku sa naznakama bijelog livadnog cvijeća ali i slasnost i punoću na okusu.

U vinariji Voštinić Klasnić, predstavilo se svih 8 vinara članova Udruge Škrlet Moslavina. Da škrlet nije samo jednogodišnje vino, koje se mora piti odmah u godini nakon proizvodnje pokazala je vinarija Ilovčak sa svojim škrletom iz 2017. blaže voćnosti ali i dalje osvježavajućeg karaktera.

Škrletovo - 1 Škrletovo - 1 (Foto: Škrletovo)

Vinarija Voštinić-Klasnić možda najviše istražuje potencijal škrleta, sa svojim kasnijim berbama, maceriranim verzijama i posebnoj etiketi iz starog vinograda daje naslutiti kako sudbina škrleta sigurno neće biti lagano, ljetno vino.

Škrlet je sjajno pratio poslužen moslavački ručak na idiličnom imanju obitelji Kezele, gdje smo kušali pržene popečke od tikvica, pečeno meso podlijevano sa svinjskom masti i na kraju krafne. Kalorijski bogat, tradicionalni ručak, kojeg su vibrantne kiseline škrleta učinile ipak malo lakšim, nego što bi to bio bez čaše vina.

Šrklet može sjajno pratiti jela od tjestenine, morsku ribu ili na primjer bogate ljetne salate i svakako ima svoje mjesto na vinskim kartama.

Već tradicionalna zabava posvećena škrletu, zabavit će vinoljupce ali i one najmlađe. 13. travnja s početkom u 16 sati u Ivanić-Grad možete doći vlakom po četrdeset posto nižim cijenama u oba smjera.

Najmlađi se mogu zabaviti u igraonicama dok punoljetni gosti u neograničenim količinama za cijenu ulaznice od 80 kuna mogu kušati vina 8 vinara okupljenih u udrugu. Očekuju se i slasni tradicionalni zalogaji. 

Glavni igrači ove manifestacije su Florijanović, Ilovčak, Jaram, Kezele, Miklaužić, Mikša, Trdenić i Voštinić-Klasnić a za glazbeni dio pobrinuti će se DJ Pepi Jogarde.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju