Iako se suhe smokve smatraju superhranom koja je dostupna tijekom cijele godine, sočnost svježih plodova nemoguće je nadmašiti. Slasno mediteransko voće na ovim se prostorima uzgaja već tisućama godina, a njihovi mirisni plodovi preplavile su domaće tržnice i trgovine.
1. Smanjuje krvni tlak
Smokve su odličan izvor kalija koji pomaže pri smanjenju i regulaciji krvnog tlaka. Ovaj mineral je slabo dostupan u hrani, a istovremeno neophodan u današnjem svijetu gdje velik broj ljudi pati od njegovog manjka zbog pojačane konzumacije soli.
2. Pomaže kod mršavljenja
Ova sočna mediteranska voćka je i dobar izvor prehrambenih vlakana, koji poboljšavaju probavu i osiguravaju dulju sitost, te tako pomažu kod mršavljenja. Valja spomenuti i da se u 100 grama svježe smokve nalazi tek 74 kalorije.
3. Ključ dobrog raspoloženja
Smokve sadrže značajnu količinu vitamina B kompleksa koji tijelu daju energiju, osiguravaju elasticitet kože i jakost mišića. Jedna od blagodati ove grupe vitamina je i pospješivanje rada mozga, te poboljšavanje sveukupnog raspoloženja.
4. Snižava šećer u krvi
Ne trebate izbjegavati ni konzumaciju smokvinih listova. Oni, naime, posjeduju anti-dijabetičke karakteristike, odnosno snižavaju razinu šećera u krvi. Neke studije su pokazale da su od velike pomoći u regulaciji šećera kod osoba koji pate od dijabetesa tipa 1. Možete ih koristiti za pripremu raznih jela, ali i čajeva.
5. Pomaže kod bradavica
U narodnoj medicini smokve se smatraju i izvrsnim pomoćnicama kod problema s izraslinama na koži poput kurjih očiju i bradavica. Dovoljno je polovicu svježeg ploda položiti na problematično mjesto na tijelu, ostaviti tako preko noći i ujutro isprati vrućom vodom. Nakon toga trebali biste lakše ukloniti kurje oko ili bradavicu. U težim slučajevima ponovite postupak i do 5 puta.
Savjet plus
Svježe smokve su iznimno podložne kvarenju, pa ih valja pojesti odmah nakon kupovine. U hladnjaku mogu izdržati do 3 dana, pa je najbolje pri kupovini birati plodove sjajne i glatke kože bez oštećenja.
U našoj fotogaleriji potražite kulinarsku inspiraciju za konzumaciju svježih smokvi.