Zračna luka Svete Helene
na istoimenom britanskom otoku na kojem je svoje zadnje dane proživio i Napoleon Bonaparte već se proziva najbeskorisnijim aerodromom na svijetu.

U njegovu je izgradnju uloženo najmanje 285 milijuna britanskih funti, odnosno oko 2,4 milijarde kuna, no nije mogao biti pušten u promet zbog jakih vjetrova koji su ometali polijetanje i slijetanje aviona.

Iako su dosad imali nekoliko letjelica koje su uspjele sletjeti na njegovu pistu, zračna je luka službeno krenula s radom tek prije nekoliko mjeseci, kada je zrakoplovna tvrtka Airlink uspješno odradila svoj prvi komercijalni let s putnicima između Johanesburga i Svete Helene.

Izolirani otok s turističkim potencijalom

Sveta Helena donedavno se smatrala jednim od najnepristupačnijih mjesta na Zemlji. Na tom izoliranom otoku površine 122 četvorna kilometra živi oko 4200 stanovnika koji su prije tog aviona na raspolaganju imali tek jednu brodsku liniju.

Brod je svaka tri tjedna uplovljavao na Svetu Helenu i nosio sve potrepštine, a da bi stigao iz Južne Afrike, trebalo mu je čak šest dana.

Britanske se vlasti nadaju da će pokretanje komercijalnih letova privući turiste na otok i tako opravdati visoke troškove za izgradnju aerodroma... 
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju