Meki teleći šnicli aromatizirani pršutom i kaduljom s njokima od bundeve malo koga će ostaviti ravnodušnima, a pogotovo u Sandrinom aranžmanu. U našem videu pogledajte kako napraviti ovaj talijanski specijalitet i to u pravom talijanskom posuđu Tognana.

RECEPT - Saltimbocca alla romana s njokima od bundeve

Sastojci za saltimboccu:

4 većih komada tankih telećih odrezaka
4 šnite tanko rezanog pršuta (talijanski tip pršuta)
4-8 listova svježe kadulje (širih, većih listova, ako je list uži stavite dva)
50 g maslaca
100 ml suhog bijelog vina
sol, papar

PRIPREMA:

1. Teleće odreske očistiti od žilica, prekriti ih prozirnom folijom pa ih istući batom za meso. Na svaki teleći odrezak složiti šnitu pršuta i list-dva svježe kadulje te ih pričvrstiti čačkalicom.

2. U tavi otopiti maslac, ubaciti teleće odreske (prvo na onu stranu na kojoj je pršut) pa ih pržiti na srednje jakoj vatri po par minuta s jedne i druge strane. Koristite tavu s neprianjajućom podlogom poput Tognana tave koju smo koristili u videu. Zbog unutarnjeg premaz pojačan s ultra otpornim dijamantnim prahom po njoj se može miješati metalnom žlicom ili vaditi meso s vilicom bez oštećenja te omogućuje zdravo i prirodno kuhanje.

Saltimbocca alla romana s njokima od bundeve Saltimbocca alla romana s njokima od bundeve

3. Malo posoliti i popapriti. Dodati vino i kuhati još par minuta dok ne ispari alkohol. Poslužiti s njokima od bundeve.

Sastojci za njoke od bundeve:

500 g muškatne bundeve (butternut)
1 jaje
250 g brašna (+ dodatno brašno po potrebi za miješenje)
50 g ribanog sira (grana, parmezan, ribanac)
na vrh noža cimeta
pola žličice soli

Njoki od bundeve Njoki od bundeve

PRIPREMA:

1. Bundevu očistite od sjemenki, izrežite na komade i stavite peći u pećnicu koju ste zagrijali na 200°C. Pecite 45-50 min ili dok bundeva ne omekša (probajte vilicom).

2. Kad se bundeva ohladila, izdubite meso žlicom, stavite ga u zdjelu (pustite da odstoji preko noći, ako imate vremena pa ocijedite tekućinu) i usitnite vilicom u pire. Neka vas ne brinu grudice.

3. U pire od bundeve dodajte jaje, brašno, sol, cimet i ribani sir pa sve dobro izmiješajte.

4. Rukama umijesite glatko tijesto. Ako vam je smjesa previše ljepljiva, dodajte još brašna. Bundeve se razlikuju po udjelu vode. Na pobrašnjenoj podlozi formirajte valjak, narežite ga na manje komade pa uz pomoć daščice (ili vilice) oblikujte njoke. Možete ih raditi deblje, tanje, duže, kraće, po volji.

5. Stavljajte ih na pobrašnjenu površinu ili tanjur pa ih skuhajte u slanoj vodi. Njoki su kuhani kad isplivaju na površinu. Ako ih nećete odmah sve kuhati, možete dio i zamrznuti.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju