• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #što kuhati

Bolje od lazanja? Recept za složenac s pršutom i gljivama

Tradicionalni recept za Vincisgrassi prenosi se s generaciju na generaciju kako bi se sačuvala slast specijaliteta od gljiva i pršuta...

Punkufer avatar placeholder
punkufer.hr 15.01.2019 08:46 komentari
viber Created with Sketch.
Lazanje
Lazanje (Foto:Getty Images)

Galerija Lazanje 0 Lazanje 0 Lazanje 0 Lazanje 0

U trendu Tortellini varivo Tjedni jelovnik Bez puno posuđa i kompliciranja: 7 toplih i finih jela na žlicu za svaki dan ovoga tjedna Tulsi - 5 Lijek iz vrta Sveti bosiljak: Čistač jetre i antidepresiv iz vrta koji je osobito omiljen zimi Čokoladne kocke Savršenstvo bez mane Ovako sočne čokoladne kolače još nismo probali! Biskvit je natopljen jednom, a prekriven drugom kremom

Dok su lazanje tradicionalno jelo iz Emilia-Romagna, vincisgrassi su tipične za Le Marche na istočnoj obali središnje Italije. Naziv duguju talijanskom imenu austrijskog generala kneza Windischgratza, koji je zapovijedao austrijskim snagama 1799. godine.

Posebno za njega lokalni je kuhar osmislio recept koji sadrži pršut i gljive. Umjesto vrganja poslužit će i neke druge gljive poput šampinjona, a ako nemate vremena raditi domaće listove, skratite kuhanje kupovnima. Ako ste na dijeti, isprobati možete i neodoljive mesne lazanje bez tjestenine. 

Sastojci za Vincisgrassi:

Listovi za lazanje:

3 jaja
300 g brašna

Ostalo:

400 ml temeljca
30 g suhih vrganja
50 g maslaca + 90 g za bešamel
2 češnja češnjaka
150 g sjeckanog pršuta
450 g vrganja ili drugih gljiva, prema želji
2 dl bijelog vina
225 g parmezana
5 šalica (1250 ml) mlijeka
90 g brašna
sol i papar

Priprema:

1. Zagrijte temeljac dok ne prokuha, ubacite sušene gljive i ugasite vatru pa ostavite poklopljeno jedan sat. Za to vrijeme napravite tijesto za lazanje.

2. Stavite brašno u veliku posudu ili na čistu površinu i napravite mjesta u sredini. Unutra razbijte jaja i lagano pomiješajte vilicom. Kada tijesto postane kompaktno, umijesite ga rukama. Nakon što se prestane lijepiti, mijesite ga još nekoliko minuta dok ne postane glatko. Zamotajte tijesto u plastičnu foliju i ostavite da odstoji najmanje 30 minuta.

3. Razvaljajte ili razvijte tijesto na stroju za tjesteninu na drugu po redu najtanju debljinu pa izrežite na komade veličine posude za pečenje. Ako nemate mjesta, između listova možete staviti papir za pečenje da se ne lijepe.

4. Procijedite i sačuvajte temeljac, a gljive narežite. Zagrijte mlijeko za bešamel, a u drugoj posudi rastopite 90 g (6 žlica) maslaca. Uspite brašno i pržite oko 3 minute pa polako ulijevajte mlijeko miješajući. Kad se zgusne posolite i popaprite.

5. Na ostatku maslaca popržite češnjak, dodajte pršut, sjeckane suhe gljive pa kuhajte oko 2 minute na laganoj vatri. Dodajte narezane svježe gljive pa pirjajte još 3 minute te ulijte vino. Pojačajte vatru pa dodajte temeljac u kojem su se namakale suhe gljive.

6. Pirjajte oko 10 minuta dok se ne reducira pa ulijte oko 3/4 bešamela i promiješajte. Pećnicu zagrijte na180 °C. Blanširajte listove lazanja u kipućoj vodi oko 30 sekundi (svaki) pa stavite na čistu krpu bez presavijanja kako se ne bi zalijepili.

7. U veliku posudu (otprilike 23 x 30 cm) dodajte sloj umaka od gljiva, pokrijte listovima lazanja pa dodajte još umaka i šaku naribanog parmezana. Nastavite slagati slojeve, a zadnji list prekrijte čistim bešamelom i parmezanom pa pecite 20-25 minuta.

Otkriven misterij: Arheolozi riješili zagonetku otoka kamenih divova Uskršnji otok - 5 Uskršnji otok - 4 Uskršnji otok - 3 +1 Uskršnji otok - 2

  • #što kuhati
  • #lazanje
  • #Italija
  • #recept
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Planinska kuća u NP Sjeverni Velebit, Airbnb
Ovo se zove odmor!
Ima li išta bolje od ovoga? Planinska kuća na Velebitu s prekrasnim pogledom na more
Tajni recepti koji se ne pronalaze u kuharicama i čvarci zubog kojih se dolazi na Bilogoru
Pravac Grubišno Polje
Tajni recepti koji se ne pronalaze u kuharicama i čvarci zubog kojih se dolazi na Bilogoru
Majmunski kruh recept
Ljepljiv i sočan
Majmunski kruh: Ne znamo je li zabavnije raditi ga ili jesti, ali savršen je izbor uz kavu
10 zanimljivosti o europskoj državi bez vojske od čijih stanovnika dulje žive jedino Japanci
Stari patuljak
10 zanimljivosti o europskoj državi bez vojske od čijih stanovnika dulje žive jedino Japanci
Znate li koji su? Europski glavni gradovi koji nemaju svoj aerodrom
Kako putovati
Znate li koji su? Europski glavni gradovi koji nemaju svoj aerodrom
Složenac sa slatkim krumpirom recept
Slasno i slatko
Jelo od slatkog krumpira bez kojeg Amerikanci ne mogu provesti četvrti četvrtak u 11. mjesecu
Tjedni jelovnik jela na žlicu od 10.11. do 16.11. 2025.
Tjedni jelovnik
Bez puno posuđa i kompliciranja: 7 toplih i finih jela na žlicu za svaki dan ovoga tjedna
Možda nije najviša, ali je najbrutalnija: "Divlja planina" koja ne oprašta pogreške
"Planina svih planina"
Možda nije najviša, ali je najbrutalnija: "Divlja planina" koja ne oprašta pogreške
Novi kviz općeg znanja: Za one koji žele znati (još) više
15 nasumičnih pitanja
Novi kviz općeg znanja: Za one koji žele znati (još) više
Sveti bosiljak: Čistač jetre i antidepresiv iz vrta koji je osobito omiljen zimi
Lijek iz vrta
Sveti bosiljak: Čistač jetre i antidepresiv iz vrta koji je osobito omiljen zimi
Čokoladni kolač recept
Savršenstvo bez mane
Ovako sočne čokoladne kolače još nismo probali! Biskvit je natopljen jednom, a prekriven drugom kremom
Kremasto varivo s piletinom i njokima recept
U jednom loncu
Fino i lako se sprema: Pileće varivo s njokima pravi je izbor za studeni

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
U stanu u Viškovu kraj Rijeke pronađen mrtav muškarac, žena u bolnici
POLICIJA ISTRAŽUJE
Cure detalji drame kod Rijeke: U stanu pronađen mrtav muškarac, žena prevezena u bolnicu
Venezuela priprema gerilski odgovor u slučaju američkog napada
gerilski stil
Spremaju se za rat s jednom od najjačih vojski svijeta: "Na agresiju ćemo odgovoriti jedinstvom"
Austrijanci u velikim problemima, nedostaju im radnici tijekom zimske sezone
Alarmantno
Zemlja s mnogo hrvatskih radnika u problemima: Kritično nedostaje radne snage, a nude minimalnu plaću od 2200 eura
show
Chef Vukadin na snimanje MasterChefa došao u društvu sinčića
sinčić gabrijel
Isti tata! Chef Vukadin na snimanje MasterChefa doveo najslađeg gosta
Marino Vrgoč predstavio pjesmu "Snovi"
"Snovi"
Poslušajte pjesmu devetogodišnjeg Marina s kojom se Hrvatska vraća na važno natjecanje!
Preminula je Sally Kirkland
tužna vijest
Preminula glumačka legenda koju pamtimo po kultnoj ulozi iz 80-ih godina
zdravlje
Ovo područje na licu nikada ne smijete dirati – evo zašto ga zovu “trokut smrti”!
Važno!
Ovo područje na licu nikada ne smijete dirati – evo zašto ga zovu “trokut smrti”!
Kad probava stane: Što piti da se tijelo opet pokrene?
Pokrovitelj Donat
Kad probava stane: Što piti da se tijelo opet pokrene?
6 simptoma zbog kojih trebate odmah napraviti krvne pretrage
Ne ignorirajte ih!
6 simptoma zbog kojih trebate odmah napraviti krvne pretrage
zabava
Medvjed im ušetao u kuću, ali nije bio spreman na ovakav otpor
Čovječe…
Medvjed im ušetao u kuću, ali nije bio spreman na ovakav otpor
Dalmatinac napravio pravu kolonu, a kad vidite zašto nećete se prestati smijati
Zanimljivo
Dalmatinac napravio pravu kolonu, a kad vidite zašto nećete se prestati smijati
Kad vidite gdje su stavili kadu u ovoj kupaonici, bit ćete zahvalni na svojoj
Urnebesno
Kad vidite gdje su stavili kadu u ovoj kupaonici, bit ćete zahvalni na svojoj
tech
Ovaj telefon trebao je pokrenuti novi trend na tržištu, no korisnici su mu pokazali palac dolje
Odustali od nasljednika?
Ovaj telefon trebao je pokrenuti novi trend na tržištu, no korisnici su mu pokazali palac dolje
Znanstvenici iznenađeni: Otkrili potpuno novu vrstu pčele, zbog jednog detalja dobila jezivo ime
Zastrašujući izgled
Znanstvenici iznenađeni: Otkrili potpuno novu vrstu pčele, zbog jednog detalja dobila jezivo ime
Već prva snimka opservatorija Vera C. Rubin zapanjila astronome i otkrila skrivenu tajnu jedne poznate galaksije
Tek je počeo s radom
Već prva snimka opservatorija Vera C. Rubin zapanjila astronome i otkrila skrivenu tajnu jedne poznate galaksije
sport
Oscar se srušio na treningu
problemi sa srcem
Slavni brazilski nogometaš srušio se na treningu: Odmah završava karijeru?
Hrvatska protiv Srbije na Dan sjećanja na Vukovar i Škabrnju: Policija zabranila posjet gledateljima
UEFA odredila
Hrvatska protiv Srbije na Dan sjećanja na Vukovar i Škabrnju: Policija zabranila posjet gledateljima
CRNA GORA – HRVATSKA Vatreni prvi put kod susjeda, evo kad je prijenos
uživo na Novoj TV i gol.hr-u!
CRNA GORA – HRVATSKA Vatreni prvi put kod susjeda, evo kad je prijenos
tv
Kumovi: Ovo je možda zadnji razgovor oca i sina
KUMOVI
Ovo je možda zadnji razgovor oca i sina
U dobru i zlu: Probala ih je upozoriti, ali je šteta već napravljena
U DOBRU I ZLU
U dobru i zlu: Probala ih je upozoriti, ali je šteta već napravljena
MasterChef: 13 za Eliasa ipak nije sretan broj – zahtjevan desert koštao ga je mjesta u MasterChefu!
NAPUŠTA NATJECANJE
13 za Eliasa ipak nije sretan broj – zahtjevan desert koštao ga je mjesta u MasterChefu!
putovanja
Tjedni jelovnik jela na žlicu od 10.11. do 16.11. 2025.
Tjedni jelovnik
Bez puno posuđa i kompliciranja: 7 toplih i finih jela na žlicu za svaki dan ovoga tjedna
Sveti bosiljak: Čistač jetre i antidepresiv iz vrta koji je osobito omiljen zimi
Lijek iz vrta
Sveti bosiljak: Čistač jetre i antidepresiv iz vrta koji je osobito omiljen zimi
Čokoladni kolač recept
Savršenstvo bez mane
Ovako sočne čokoladne kolače još nismo probali! Biskvit je natopljen jednom, a prekriven drugom kremom
novac
Ovo su milijarderi koji stoje iza carstva izgrađenog na jednostavnom, ali revolucionarnom izumu – šlagu bez mlijeka
Slatki imperij
Ovo su milijarderi koji stoje iza carstva izgrađenog na jednostavnom, ali revolucionarnom izumu – šlagu bez mlijeka
Ryanair uvodi veliku promjenu za sve putnike. Evo što se mijenja od 12. studenog
Nova pravila
Ryanair uvodi veliku promjenu za sve putnike. Evo što se mijenja od 12. studenog
Danska u panici zbog kineskih autobusa koji su trebali voziti Zagrebom: Moguće ih je isključiti iz daljine
kamikaze na cesti
Danska u panici zbog kineskih autobusa koji su trebali voziti Zagrebom: Moguće ih je isključiti iz daljine
lifestyle
Recept za mekani kuglof sa sirom i čokoladom
Uz kavu
Biskvit je tako mekan, ali krema je božanstvena: Pročitajte recept za najfiniji kuglof
Ksenija Pajić u trapericama i bundi na zagrebačkoj špici 2025.
Ležerna i dotjerana
Ove traperice savršen su izbor za šetnju gradom, a Ksenija Pajić nosi ih uz kratku bundu
Topli modeli gležnjača i niskih čizmi iz trgovina
Modeli za svaki dan
15 toplih gležnjača i niskih čizama s kojima ćete biti spremni i za minuse
sve
Chef Vukadin na snimanje MasterChefa došao u društvu sinčića
sinčić gabrijel
Isti tata! Chef Vukadin na snimanje MasterChefa doveo najslađeg gosta
Medvjed im ušetao u kuću, ali nije bio spreman na ovakav otpor
Čovječe…
Medvjed im ušetao u kuću, ali nije bio spreman na ovakav otpor
Marino Vrgoč predstavio pjesmu "Snovi"
"Snovi"
Poslušajte pjesmu devetogodišnjeg Marina s kojom se Hrvatska vraća na važno natjecanje!
Lazanje s gljivama i špinatom
Jednostavno

Prečica koja štedi vrijeme: Brze kremaste lazanje s gljivama u jednoj posudi

Ove kremaste lazanje možete napraviti i u jednoj tavi (uvjet je da može u pećnicu) i preskočiti dio sa slaganjem. NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

  • Lazanje s bundevom i špinatom Hrana i piće
    Kremaste i ukusne

    U bojama jeseni: Recept za lazanje s bundevom i špinatom

  • Lazanje s gljivama i špinatom Hrana i piće
    Jednostavno

    Prečica koja štedi vrijeme: Brze kremaste lazanje s gljivama u jednoj posudi

  • Složenac od batata i pekan oraha Hrana i piće
    Slasno i slatko

    Jelo od slatkog krumpira bez kojeg Amerikanci ne mogu provesti četvrti četvrtak u 11. mjesecu

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Piletina, varivo, tjestenina...

Prijavi se na naš newsletter
i otkrij recepte, savjete i trikove s
kojima ćeš izaći iz začaranog kruga 3
ista jela koja radiš svaki dan ;)

Please don't insert text in the box below!
close