Dok su lazanje tradicionalno jelo iz Emilia-Romagna, vincisgrassi su tipične za Le Marche na istočnoj obali središnje Italije. Naziv duguju talijanskom imenu austrijskog generala kneza Windischgratza, koji je zapovijedao austrijskim snagama 1799. godine.

Posebno za njega lokalni je kuhar osmislio recept koji sadrži pršut i gljive. Umjesto vrganja poslužit će i neke druge gljive poput šampinjona, a ako nemate vremena raditi domaće listove, skratite kuhanje kupovnima. Ako ste na dijeti, isprobati možete i neodoljive mesne lazanje bez tjestenine. 

Sastojci za Vincisgrassi:

Listovi za lazanje:

3 jaja
300 g brašna

Ostalo:

400 ml temeljca
30 g suhih vrganja
50 g maslaca + 90 g za bešamel
2 češnja češnjaka
150 g sjeckanog pršuta
450 g vrganja ili drugih gljiva, prema želji
2 dl bijelog vina
225 g parmezana
5 šalica (1250 ml) mlijeka
90 g brašna
sol i papar

Priprema:

1. Zagrijte temeljac dok ne prokuha, ubacite sušene gljive i ugasite vatru pa ostavite poklopljeno jedan sat. Za to vrijeme napravite tijesto za lazanje.

2. Stavite brašno u veliku posudu ili na čistu površinu i napravite mjesta u sredini. Unutra razbijte jaja i lagano pomiješajte vilicom. Kada tijesto postane kompaktno, umijesite ga rukama. Nakon što se prestane lijepiti, mijesite ga još nekoliko minuta dok ne postane glatko. Zamotajte tijesto u plastičnu foliju i ostavite da odstoji najmanje 30 minuta.

3. Razvaljajte ili razvijte tijesto na stroju za tjesteninu na drugu po redu najtanju debljinu pa izrežite na komade veličine posude za pečenje. Ako nemate mjesta, između listova možete staviti papir za pečenje da se ne lijepe.

4. Procijedite i sačuvajte temeljac, a gljive narežite. Zagrijte mlijeko za bešamel, a u drugoj posudi rastopite 90 g (6 žlica) maslaca. Uspite brašno i pržite oko 3 minute pa polako ulijevajte mlijeko miješajući. Kad se zgusne posolite i popaprite.

5. Na ostatku maslaca popržite češnjak, dodajte pršut, sjeckane suhe gljive pa kuhajte oko 2 minute na laganoj vatri. Dodajte narezane svježe gljive pa pirjajte još 3 minute te ulijte vino. Pojačajte vatru pa dodajte temeljac u kojem su se namakale suhe gljive.

6. Pirjajte oko 10 minuta dok se ne reducira pa ulijte oko 3/4 bešamela i promiješajte. Pećnicu zagrijte na180 °C. Blanširajte listove lazanja u kipućoj vodi oko 30 sekundi (svaki) pa stavite na čistu krpu bez presavijanja kako se ne bi zalijepili.

7. U veliku posudu (otprilike 23 x 30 cm) dodajte sloj umaka od gljiva, pokrijte listovima lazanja pa dodajte još umaka i šaku naribanog parmezana. Nastavite slagati slojeve, a zadnji list prekrijte čistim bešamelom i parmezanom pa pecite 20-25 minuta.

Otkriven misterij: Arheolozi riješili zagonetku otoka kamenih divova Uskršnji otok - 5 Uskršnji otok - 4 Uskršnji otok - 3 +1 Uskršnji otok - 2

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju