Usred Tihog oceana smjestio se čileanski Uskršnji otok ili Rapa Nui, najpoznatiji po više od 300 moaija, golemih kamenih kipova.

1988. godine, gotovo je cijeli Uskršnji otok kao nacionalni park upisan na UNESCO-ov popis mjesta svjetske baštine. Projekt ''Skulpture Uskršnjeg otoka'' okuplja stručnjake koji već dulje vrijeme pažljivo iskapaju više od 1000 skulptura diljem otoka kako bi otkrili tajne tih mističnih kipova i ljudi koji su ih izgradili.

Stručnjaci tvrde da su riješili jedan od najvećih misterija i odgovorili na pitanje zašto su skulpture postavljene tamo gdje jesu. Kameni kipovi ukazuju na izvore pitke vode, a navodno su i dimenzije moaija povezane s količinom vode.

„Značaj otkrića u tome je što raspored kipova ne označava neko neobično mjesto za održavanje rituala. Iako ima simbolično značenje, ono je integrirano u život zajednice“, objašnjava suradnik istraživanja, profesor Carl Lipo sa Sveučilišta Binghamton u New Yorku.

Rezultati novog istraživanja, objavljenog u magazinu Plos One, ukazuju na to da su moaji putokaz do pitke vode, a ono što se isprva činilo kao „iznimke od pravila“, znanstvenici su povezali sa skrivenim izvorima u obližnjim pećinama.  

Prethodna su iskapanja povezala stvaranje skulptura s raznim ceremonijama. Tako je ispod jedne skulpture pronađena kamena rezbarija na kojoj se jasno vidi kanu, odnosno vaka, jedino tadašnje prijevozno sredstvo, kojim su prvi stanovnici ovog otoka na njega i doveslali s ''obližnje'', više od 2000 kilometara udaljene – Polinezije.

Uskršnji otok - 1 Uskršnji otok - 1 (Foto: Getty Images)

U tlu oko skulptura pronađen je i crveni pigment, koji dokazuje da su graditelji u početku ove gigantske kipove – i bojili. Svi kipovi ispod površine zemlje na leđima imaju uklesane simbole koje arheolozi još uvijek nisu uspjeli odgonetnuti.

Pitanje koje se i dalje nameće – kako su stanovnici Uskršnjeg otoka uspjeli izgraditi tako veličanstvene kipove? Moderna civilizacija nije na to još dala odgovor, poznato je samo da su zbog prevelikog obožavanja toga kulta uspjeli porušiti gotovo sve šume i tako si gotovo ugroziti egzistenciju.

Šuma čudovišta: Mistično mjesto sagrađeno kao podsjetnik na veliku tragediju Park čudovišta Park čudovišta - 4 Park čudovišta - 3 +1 Park čudovišta - 2

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju