Tržnica Haedomari u japanskom gradu Shimonosekiju jedino je mjesto na svijetu na kojem možete kupiti otrovnu ribu fugu. Na tajnoj aukciji prodaju se rijetki primjerci ove ribe napuhače, koji dosežu cijenu i od 1500 kuna po kilogramu.

Fugu je japanska delikatesa, koja se obično jede sirova kao sushimi. No istovremeno je riječ o jednoj od najotrovnijih riba na svijetu. Njezino meso sadrži tvar tetrodotoksin koji je 1200 puta otrovniji od cijanida. Za usporedbu, jedna riblja jetra može usmrtiti petero odraslih muškaraca.

Otrov se ne nalazi u cijeloj ribi, a samo kuhari sa specijalnom dozvolom znaju ukloniti sve opasne dijelove. Smrtni slučajevi česta su pojava u japanskim kućanstvima gdje nestručne osobe pokušavaju pripremiti ribu, dok su u specijaliziranim restoranima iznimno rijetki.

Upravo zato mnogi tvrde da je objedovanje fugua vrlo slično ruskom ruletu – nikad niste sigurni hoćete li preživjeti nakon obroka. Protuotrov za fugu ne postoji, a japanskom caru zabranjena konzumacija te ribe.

Riba je "u sezoni“ od početka rujna do kraja travnja svake godine, a osim posebne pripreme fugu zahtijeva i specijalnu proceduru kod bacanja otrovnih ostataka kako se ne bi slučajno kontaminirao okoliš.

Zbog velikog rizika i popularnosti koja prati ovu ribu, posljednjih nekoliko godina počele su se razvijati neopasne varijante fugua koje su dostupne na japanskom tržištu.

U videu pogledajte (ali ne pokušavajte kod kuće!) kako se čisti riba napuhača u Japanu.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju