Osim što su zdrave i osvježavajuće, tikvice imaju odličnu sposobnost metamorfoze. S lakoćom se pretvaraju u špagete, listove za lazanje ili glume čips.

Mogu zamijeniti i paprike; dovoljno ih je izdubiti, napuniti smjesom i skuhati u umaku ili zapeći u pećnici s gomilom naribanog sira. Odlično se slažu s gljivama i šunkom na pizzi ili kao dio nadjeva za quiche, a u kombinaciji s jajima neiscrpna su inspiracija.

Slasni namaz

U tavi propirjajte rajčice, češnjak i bosiljak pa umiješajte naribane tikvice i kuhajte oko pola sata. Dodajte kremasti sir prema želji, dobro promiješajte i ohladite. Namaz iskoristite kao nadjev za kuhana jaja, poslužite kao dip za tortilja čips ili krekere.

Slani muffini 

Za muffine od tikvica će vam trebati 2 naribane tikvice, 3 jaja, 400 g svježeg sira, 6 žlica ulja, pola vrećice praška za pecivo, 400 g brašna i mlijeka toliko da se smjesa poveže. Ubacite i omiljene začine, a poigrati se možete i kockicama šunke, slanine ili fete. Ubacite smjesu u kalupe za muffine, ali ne do vrha kako ne bi previše narasla. Pevite oko 15 minuta na 200°C

Rolice punjene sirom

Rolice od tikvica s kozjim sirom idealno su ljetno jelo. Tikvice ispecite na roštilju pa napunite nadjevom od kozjeg sira i začina. Za punjenje može poslužiti i blaža pašteta od tune ili mješavina svježeg sira, vrhnja i kopra.

Lažne lazanje 

Bilo da izbjegavate brašno ili tražite idealnu ljetnu poslasticu, lazanje od tikvica fantastično su rješenje. Narežite ih na ploške pomoću kuhinjske mandoline i naizmjenično slažite u posudu s nadjevom od mljevenog mesa ili špinata.

Neodoljiva pizza

Od tikvica možete napraviti i lažnu pizzu. Naribajte tikvice i posolite ih pa ostavit deset minuta. Zatim ih stavite u krpu i što jače iscijedite. Pomiješajte ih s jajima i ribanim sirom. Dodajte i malo običnog, integralnog, zobenog ili bademovog brašna. Na dvije tikvice bit će dosta pola šalice. Ako je tijesto previše rijetko zgusnuti ga možete chia sjemenkama koje ostavite u malo vode desetak minuta. Posolite i popaprite te začinite origanom i majčinom dušicom. Smjesu izlijte na papir za pečenje i nakon 15 minuta izvadite, dodajte šunku, sir, rajčicu ili nadjev prema želji pa zapecite.

Zarolana delicija

Palačinke od tikvica
božanstvene su s kiselim vrhnjem i sjeckanim vlascem, a najbolje je od sveg što su brzo gotove i ne debljaju. Volite li ljuto, u smjesu možete dodati sjeckane jalapeno papričice ili chilli.

Ljetni čips

Hrskave tikvice odlična su grickalica za druženje uz pivo ili filmsku večer. Mirisne ploške zovu na umakanje pa ih možete poslužiti s domaćom šalšom, rastopljenim sirom, namazom od avokada ili premazati maslacem od kikirikija. Za koju god se opciju odlučili, s čipsom od tikvica nećete pogriješiti.

Zeleni i žuti špageti 

Tikvice se pomoću spiralizatora pretvaraju u špagete, ali možete iskoristiti i oštar nož kako biste je narezali na tanke rezance. Na maslinovom ulju popržite luk i češnjak pa dodajte tikvicu i malo vode ili temeljca. Nakon 2 do 3 minute tikvice su spremne za posluživanje. Prelijte ih domaćom šalšom i parmezanom ili umakom carbonara, bolognese…

Sendviči bez kruha 

Jedu vam se topli sendviči a zaboravili ste kupiti kruh? Ako imate tikvicu, nema problema. Narežite je na deblje ploške, posipajte solju koja će izvući vodu i ispecite u pećnici s ploškama sira, salame i kobasica. U gurmanskoj varijanti premažite ih humusom ili namazom od avokada

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju