Narančasta tj Orange vina su bijela vina proizvedena "na crno", poput crvenih, s produljenom zajedničkom maceracijom kože i sjemenki grožđa. Često spravljena u glinenim posudama ili drvenim bačvama, ova vina su relikvije drevnih vinorodnih tradicija čiji korijeni vode natrag na Kavkaz. Danas se proizvode od strane poduzetnih vinara diljem svijeta.


Na nepcu često posjeduju teksture, tijelo i tanine crvenih vina i voće i mineralnost bijelih vina. Stilski jedinstvena, zemljanih nota, funky i ukusna, bogate teksturirane punoće. Hir ili ne, vina nude obilje vrlina.
Orange vina nikada neće postati mainstream, no to vjerojatno nitko od njihovih proizvođača niti nije očekivao.

Iako Zagreb ima festivale i evente koji posebno naglašavaju Orange vina, posjet susjednoj nam Sloveniji nije bio naodmet. Tako se grupa eno i gastro blogera uputila prvo u gostionicu Debeluh, gdje je ostala razočarana cijenama i čekanjem hrane, ali i oduševljena telećom obrazinom na palenti i poriluku. Za svaku preporuku. Ako imate svo vrijeme svijeta...


No, ono zbog čega smo prešli granicu, ipak je bila vinarija Keltis, punim imenom Butik vinska klet iz Bizeljskog! Točno 360 metara iznad razine mora njihovi su preci započeli vinsku priču daleke 1776 godine. Posječeno je 17 divovskih hrastova samo s jednim ciljem - izgraditi drveni vinski podrum. Danas je taj podrum jedan od najstarijih i najvećih u južnoj Štajerskoj, kao i njihov zaštitni znak.

Vina Keltis odražavaju specifičnosti njihovog jedinstvenog terroira. Njihov je cilj zadovoljiti ljubitelje vina umorne od svakodnevnih vinskih mirisa i okusa. Njihova vina imaju prepoznatljiv, ali nikad naporan karakter. Većina njih su od jedne vrste loze, monosortna, kako bi očuvala svoj primarni buke.


Keltis podrumi koriste kombinaciju čeličnih tankova i drvenih bačava kako bi postigli najbolje uvjete za starenje svakog vina. No, unatoč svim nadogradnjama, obitelj Keltis čvrsto vjeruje da dobro vino dolazi od dobrog grožđa. Stoga je većina vremena posvećena vinogradu.

Uglavnom, puno sati nakon predviđenog roka, kotrljali smo se prema Zagrebu puni doživljaja, okusa i s pokojom razbijenom predrasudom. Orange vina su nešto posebno, i zaslužuju da ih se definitivno proba već ovih dana, a najbolja prilika za to je već u ovaj četvrtak! Tada vas naime, CRTA Wine & Coctails s velikom radošću poziva na jedno "ne mainstream" vinsko druženje. Prava poslastica za sve ljubitelje vina umornih svakodnevnih vinskih mirisa i okusa je njihov WINE & VINIL night!


Program je sljedeći:
KADA: Četvrtak 06.11.2014
GDJE: Teslina 12, CRTA Bar

a) krećemo u 18h
b) Vino se može piti i od 18h
c) dapaće 18h je pravo vrijeme za AWW - After Work Wine
d) sljubljeni tapasi i svašta nešto fino
e) retro zvukovi ploča


Pjenušac Mario 2009
Žan beli 2013
Žan rdeči 2010
Sivi Pinot (orange) 2012
Cuvee Extreme (orange) 2010
Muškat Otton 2012

Obvezna rezervacija na broj tel. +385 91 4455302
ili na e-mail: crta@urbana-galerija.eu

Participacija: 50,00 kn


I naravno, pogledajte galeriju s izleta, a u CRTI ne pretjerujte s Mariom. Mislimo na pjenušac, nipošto na gazdu, i ponesite notes da zapišete kakvi su vam dojmovi nakon Orangea. Čekamo odgovore...

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju