Ako ste na "bucket“ listu upisali kako ćete se popeti na slavnu australsku stijenu Uluru, možemo vam samo savjetovati da požurite. Naime, uskoro penjanje više neće biti moguće.

Vlasnici i uprava nacionalnog parka Uluru – Kata Tjuta objavili su kako uspon na ovu čudesnu stijenu od 26. 10. 2019. više neće biti moguć. Taj datum nije slučajan, već će se tada navršiti točno 34 godine otkako su australske vlasti vratile stijenu izvornim vlasnicima, starosjedilačkom stanovništvu.

Starosjedilački narod Anangu, u čijem se vlasništvu Uluru nalazi, već je dugo protiv penjanja na stijenu koju smatraju svetom. Iako su već odavno postavili znakove u kojima se poziva na poštivanje njihove kulture, na Uluru se i dalje godišnje penjalo više od 250 tisuća ljudi. Lijepa riječ ovaj put očito nije pomogla.



Iz nacionalnog parka su poručili kako ovim ne tjeraju turiste, već samo zabranjuju jednu aktivnost, a to je uspon na stijenu. Ovo je sigurno razočaralo mnoge turiste, pa se može očekivati kako će u sljedeće dvije godine Uluru zabilježiti povećan broj posjetitelja.

Ako se i vama čini privlačnom ova ideja, fore imate gotovo još pune dvije godine.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju