Kava, džezva, šećer po želji. Svi smo ju radili nebrojeno puta. Ali za ovu tursku kavu bit će vam potreban još jedan sastojak. Pijesak. Ne, nećete ga stavljati u kavu... Kavu ćete kuhati na njemu!

Odakle sad to? Oni upućeniji kažu da je ovo najstariji način spravljanja turske kave, a koristio se zato jer se na pijesku može ravnomjernije rasporediti toplina.

Za ovakav način pripremanja kave koristi se džezva sa širiom dnom i užim vrhom te dužom ručkom. Potrebna je i metalna žlica za miješanje, a koristi se fino mljevena kava i hladna voda. Pijesak treba biti vruć, a na čemu ćete ga zagrijati manje je bitno, samo toplina mora biti ravnomjerna.

Džezvu stavite u pijesak, tako da je dno uronjeno u njega, a kako se voda krene zagrijavati, počnite lagano miješati kavu, tako da se ona ravnomjerno rasporedi u vodi, da ne ostanu grudice. Pričekajte dok voda ne dođe do ključanja i ne počne se pjeniti, no ne dopustite da proključa.

Lagano poberite pjenu s vrha i ulijte je u šalicu. Nakon toga, kava se zagrijava do ključanja, ali bez samog ključanja još 2 puta. Ulije se u šalicu i treba odstajati 2,3 minute prije ispijanja, kako bi se soc slegnuo.

Ovaj način ispijanja kave proglašen je UNESCO-vom nematerijalnom baštinom. 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju