Tri Hita Karana ime je koje označava filozofiju sretnog života na Baliju. Ime u doslovnom prijevodu označava "tri uzroka dobrobiti“ ili "tri razloga za prosperitet“ te nema nikakve veze s glazbenim uspješnicama bivšeg pjevača hrvatske grupe Big Blue.

Ova filozofija ili recept sretnog života promovira sklad među ljudima (pawongan), harmoniju sa svojom okolinom i prirodom (palemahan) te bogom (parhyangan).

Sreća - 5 Putovanja Zašto su najsretnije zemlje na svijetu zapravo najsretnije?

S obzirom na istraživanja koja sugeriraju da je Bali neđu najsretnijim destinacijama u Indoneziji te s obzirom na pozitivan način razmišljanja pri svjetskom vrhu, njihov bi recept vrijedilo isprobati.     

Pawongan se postiže poticanjem dobrih odnosa s drugim ljudima, odnosno lijepim riječima, pozitivnim mislima i akcijama prema osobama koje nas okružuju.

Ljudi na Baliju vjeruju u ekološku održivost te smatraju da će im očuvanje prirode donijeti prosperitet. Ne čudi stoga što imaju sustav po imenu Gotong Royong, u sklopu kojeg zajednički obavljaju komunalne poslove kao što su uređenje krajobraza, sadnja drveća, čišćenje okoliša i slično.

Sreća - 5 Putovanja Zašto su najsretnije zemlje na svijetu zapravo najsretnije?

Harmonija s bogom ili parhyangan ne postiže se samo kroz molitvu, već i nizom drugih spiritualnih rituala kao što su gradnja i čišćenje hramova te držanje svetih predmeta u svojem životnom prostoru.

Tri Hita Karana jest filozofija osmišljena kako bi se duhovno obogatili životi pojedinaca, ali i te prekrasne otočne države u Indoneziji.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju