Pred kraj mjeseca ožujka, Ujedinjeni narodi predstavili su svoj uobičajeni „World happiness report“ za 2020. godinu, gdje se opisuje i navodi koje su zemlje najsretnije na planeti. Već sedmu godinu za redom praktički nema promjena, jer zemlje sa sjevera Europe ponovno su u prvih 10...

Finska, Danas, Norveška, Island i Švedska i dalje dominiraju listom u kojoj se poredak bazira na nekoliko faktora. Neki se baziraju na političkim pravima i ekonomskoj jednakosti, ali ovim zemljama zajednički su sljedeći faktori: niska razina korupcije, socijalna osjetljivost države i mogućnost kvalitetnih mjesta za provođenje u prirodi.

Privatni otok Gåsharsskäret u Švedskoj - 4 Privatni otok Gåsharsskäret u Švedskoj - 4 (Foto: Profimedia.hr)

Posebno se važnom, kako kazuje UN – ov izvještaj, pokazala mogućnost boravka u prirodi. Tako primjerice u Švedskoj, koja se našla na sedmom mjestu poretka, jedna trećina svih stanovnika vježba u prirodi barem jednom tjedno, a gotovo polovica građana ima „ljetne“ domove (vikendice, dobrim dijelom u šumama).

Danci s druge strane, koji na listi sreće zauzimaju drugu poziciju, djecu tjeraju u školu u šumi, kako bi ih odmalena učili na život u skladu s prirodom. Prilogu tome ide i njihovo istraživanje objavljeno prošle godine, po kojem djeca koja su odrasla u „zelenom“ susjedstvu imaju manje šanse razviti mentalne bolesti.

Nadalje, nemoguće je ne spomenuti i Kopenhagen, koji je već nekoliko puta proglašavan najboljim gradom za bicikliste na svijetu. Prva na listi, Finska, sama je po sebi – priroda. Čak 75 posto površine države prekrivaju šume i jezera, tako da ovdje možete ići apsolutno gdje god vas volja...

Nadalje, Finska, Norveška i Švedska itekako drže do slobode kretanja, pa možete hodati i kampirati svugdje, u nekim situacijama čak i na površini koja je u nečijem vlasništvu! Potiče se i balans rada i rekreacije, tako da i mnoga poduzeća svoje zaposlenike ohrabruju da se na dnevnoj bazi bave nečim zdravim. Posebno je zanimljiva, s obzirom na prilično hladno područje na kojem žive, njihova filozofija. „Nema lošeg vremena, već samo loše odjeće“ – nedvosmisleno poručuje jedna norveška poslovica.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju