1. Art Nouveau arhitektura

Bruxelles je poznat po svojoj art nouveau arhitekturi koju krase sjajni mozaici, kovani željezni elementi te raznim simbolima isklesan kamen. Mnoga remek dijela arhitekture su zatvorena za javnost, ali svejedno možete napraviti privatnu turu pročeljima zgrada ako downloadate besplatnu aplikaciju za smartphone koja će vas voditi po gradu. 

2. Place du Jeu-de-Balle

Marolles je bivša radnička četvrt u Bruxellesu u čijem središtu je smješten trg Jeu-de-Balle. Ovaj trg okružen je kafićima i barovima, a svake nedjelje održava se sajam rabljene robe na kojem možete naći mnogo toga, od starih stripova do raznih poznatih skulptura. Nakon što pregledate sve što se nudi opustite se na klupici i poslušajte stari briselski naglasak koji govore još neki starosjedioci, a ako budete imali sreće možda naletite na prodavača s kolicima koji prodaje tipičnu Marollsku hranu, puževe. 

3. Jazz u L’archiducu

Da je Bruxelles lud za jazzom i nije neka novost, ipak je on mjesto rođenja jazz legende harmonikaša Toots Thielemansa. Jedna od najprepoznatljivijih značajki briselske jazz kulture je klub Art Deco L’Archiduc na čijoj maloj pozornici su nastupali slavni Miles Davis i Django Reinhart. Svake subote, od 17 sati, održava se besplatni show Apres Le Shopping live koji nikako ne smijete propustiti. 

4. Europski parlament

Pogledajte demokraciju u punom jeku besplatnom turom po europskom parlamentu. Tura počinje u parlamentarnom centru za posjetioce u kojem možete vidjeti zasjedanje parlamenta pomoću hi-tech tehnologije. Nakon toga krenite u odaje za debatu, a isto tako možete i sjesti te promatrati zasjedanje. 

5. Katedrala svetog Mihaela i Gudule

Gradnja katedrale započeta je u davnoj 1226-toj i trajala je 300 godina, te je veličanstveni spoj različitih stilova. Tornjevi podsjećaju na slavne tornjeve crkve Notre Dame u Parizu, a u unutrašnjosti je velika drvena rezbarija na kojoj je prikazan izgon Adama i Eve iz rajskog vrta. U unutrašnjosti se nalaze i skulpture 12 apostola, kripta i ukrašeni prozori. Katedrala je nadbiskupsko sjedište i mjesto gdje se održavaju kraljevska vjenčanja.

Često doživljavan kao strogo činovnički grad Bruxelles je puno više od samo glavnog grada Europe. Spoj povijesti i kulture ovdje dolazi do punog izražaja.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju